De sleutel is overhandigd aan bewoners.
De sleutel is overhandigd aan bewoners. Foto: Gemeente Laren

Van brandweerkazerne tot sociale huurwoningen

Buurt / wijk

BLARICUM Bewoners van de zeven sociale huurwoningen aan de Verbindingsweg in Blaricum Dorp ontvingen vanochtend de sleutel.

De bewoners hebben dit samen met Maarten van Gesse, directeur-bestuurder van Woningcorporatie Het Gooi en Omstreken, Frans Ruijter van de huurdersorganisatie en wethouder Liesbeth Boersen gevierd.

Brandweerkazerne

De zeven woningen staan op de plek van wat oorspronkelijk een boerderij was. In 1957 verkochten de eigenaren de boerderij aan de gemeente. Die vestigde een kleuterschool op het terrein tot het pand in 1987 werd verbouwd tot brandweerkazerne. “Van materiaalonderhoud tot het maken van de oefenschema’s. Ik heb daar jarenlang met plezier gewerkt met veel mooie herinneringen”, vertelt Frans Ruijter, lid van de huurdersorganisatie en inwoner van Blaricum. “Vanaf 2009 heeft het gebouw verschillende functies gehad. Van school tot kunstenaarsatelier en tijdelijke politiepost.”

Sociale woningmarkt

“De druk op de sociale woningmarkt is groot”, vertelt directeur-bestuurder Maarten van Gessel . “Ik ben blij dat we deze plek, met veel historische waarde, een noodzakelijk nieuw doel kunnen geven.” 

Wethouder Liesbeth Boersen: “Ik vind het fantastisch dat de woningcorporatie er samen met de gemeente in geslaagd is om nieuwe woningen te realiseren voor mensen met een bescheiden inkomen.”

Oude Boerderijstijl

De nieuwe rijwoningen bestaan uit twee blokken. Het eerste huizenblok is gebaseerd op de boerderij, die daar oorspronkelijk op precies dezelfde plek stond. Het tweede blok is gebaseerd op de schuren die bij de boerderij hoorden. Dit is terug te zien in de kopgevels die wat hoger liggen en de laaghangende kappen. Binnen zijn de woningen voorzien van een woonkamer met open keuken op de begane grond. De slaapkamers bevinden zich op de eerste verdieping.

Duurzaam vooruit

De woningen zijn van alle moderne gemakken voorzien en zijn gasloos. Op het dak liggen zonnepanelen. Een warmtepomp houdt de woningen warm. De woningen zijn in eerste instantie bedoeld voor inwoners uit Blaricum die een andere sociale huurwoning achterlaten. “Op deze manier bevorderen we de doorstroming, zodat er weer andere woningen vrijkomen voor woningzoekenden”, licht Maarten van Gessel toe.

Uit de krant