Afbeelding
Foto: Hart voor Dieren

Egels hebben het moeilijk en willen graag een plekje in de tuin

Natuur en Milieu

BEL - De lente is in aankomst. Het wordt weer een beetje warmer en zonniger en de egels komen langzaam uit hun winterslaap.

Ze gaan dan druk op zoek naar voedsel om op gewicht te komen voor het naderende paarseizoen en de volgende winterslaap. “Maar de egels krijgen het steeds moeilijker in ons land door de opkomende steden, drukke wegen en het afnemen van natuur(gebieden)”, vertelt studente Emma Andriessen, die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van de egels. “Hierdoor worden egels vaak slachtoffer in het verkeer, sterven ze van de honger en dorst of kunnen ze niet veilig hun winterslaap houden. Dit is de reden dat de egel een beschermde diersoort is binnen de Flora- en Faunawetgeving.”

De afgelopen 25 jaar is de egelpopulatie met 35 procent afgenomen. Dit komt voornamelijk doordat de egel vanuit natuurgebieden naar de stad is verhuisd in verband met vijanden. Door deze verhuizing zijn er naar schatting jaarlijks 135.000 egels slachtoffer in het verkeer. Vooral ‘s avonds en ‘s nachts is het gevaarlijk voor egels omdat ze dan actief zijn en op zoek naar voedsel.

“Egels zijn leuk en schattig, maar vooral ook nuttige dieren. Ze voeden zich voornamelijk met rupsen, larven, wormen, slakken en spinnen. Hierdoor kunnen ze ons op een natuurlijke manier helpen bij de bestrijding van schadelijke insecten en slakken in de tuin! Daarnaast zijn ze ook grote opruimers van aas en weggegooid voedsel en fruit dus ideaal voor in de tuin.”

“Je kunt een egel op verschillende manieren helpen door bijvoorbeeld een egelhuis, met een keurmerk van de Egelbescherming, in de tuin te plaatsen waar ze hun jongen in kunnen krijgen of hun winterslaap kunnen houden. Ook kun je zelf een egelhuis bouwen met de bouwtekeningen die op de site van de Egelbescherming staan. Ook is het goed voor egels om te stoppen met het gebruik van gif in de tuin tegen bestrijding van ongewenste insecten. Op lange termijn is het gif dodelijk voor de egels. Wat egels heel fijn vinden, is als je ze regelmatig voert met kattenbrokken of speciaal egelvoer. En vergeet niet om een bakje water te plaatsen.”

Meer informatie of tips over de egels staat op www.egelbescherming.nl.

Uit de krant