Afbeelding

Milieuvriendelijker rijden? Kies voor een elektrische auto

Advertorial

We worden ons allemaal steeds meer bewust van het belang van een duurzame samenleving. We doen ons best om afval te scheiden, hebben zonnepanelen op het dak, kopen duurzame producten…om vervolgens wel gewoon met een benzine- of dieselauto op vakantie te gaan. Zoek je naar oplossingen om ook op het gebied van je autovervoer milieuvriendelijker te worden? Kies dan bij de aanschaf van je volgende auto voor een elektrische auto.

De ontwikkelingen gaan hard
De afgelopen jaren is het aanbod van elektrische auto’s flink gestegen en op dit moment is zelfs een echte stroomversnelling zichtbaar. Automerken hebben flink geïnvesteerd in de ontwikkelingen van de modellen en dat komt nu tot uiting in het beschikbare aanbod. Daarbij gaat het niet alleen om hele dure elektrische auto’s, ook het aanbod van de wat meer betaalbare modellen wordt steeds groter.

Bovendien zie je ook dat de actieradius (ofwel het aantal kilometers dat je met 1 lading kunt rijden) steeds verder wordt uitgebouwd, zodat het nog interessanter wordt voor veel mensen om een elektrische auto te kopen. Wil je trouwens een handig overzicht van de verschillende elektrische auto’s die er nu op de markt verkrijgbaar zijn met daarbij de prijzen en hun specificaties? De ANWB heeft het allemaal voor je op een rijtje gezet.

De voordelen van een elektrische auto
Maar wat is nu het voordeel van het rijden in een elektrische auto? Allereerst rijd je dus stiller, schoner en klimaatbewust. De CO2-uitstoot van een stekkerauto ligt gedurende de gehele levensduur gemiddeld 40% lager dan bij een auto die op benzine rijdt. Daarbij zijn de gebruikskosten ook stukken lager.

Stroom is vele malen goedkoper dan benzine of diesel en een elektrische auto heeft ook veel minder onderhoud nodig. Dat komt omdat er maar weinig bewegende delen in zitten. Bovendien gelden er (in elk geval tot 2021) ook nog diverse belastingvoordelen. Overigens zijn er ook wel wat nadelen te benoemen bij de keuze voor een elektrische auto. Zo is de aanschafprijs meestal behoorlijk hoog, zijn er nog maar weinig laadpalen in Nederland en duurt het laden vaak ook nog eens erg lang.

Hoe ga je jouw elektrische auto betalen?
Gezien de hoge aanschafprijs is een elektrische auto niet voor iedereen direct een logische keuze. Maar je kunt natuurlijk ook (een deel van) de aanschafwaarde van de auto financieren. Dan hoef je niet in één keer een groot bedrag op te hoesten en spreid je de ‘pijn’ over meerdere jaren. Zo komt rijden in een nieuwe elektrische auto ineens een stuk dichterbij!

Uit de krant