Afbeelding

Geen geldautomaat meer in Eemnes

Buurt / wijk

EEMNES - Recent is de geldautomaat bij de voormalige Rabobank definitief gesloten. 

“Het achteloze gemak waarmee banken zulke dingen doen, zonder inwoners of gemeentebestuur te informeren, getuigt van een behoorlijke portie minachting voor gewone (oudere) mensen”, laat Marcus van den Brink, fractievoorzitter PvdA  Eemnes, weten.

“Lang geleden kon je voor geldzaken in Eemnes terecht bij de Boerenleenbank of het postkantoor aan de Wakkerendijk. Later kwam daar de AMRO Bank aan het Torenzicht bij. Door de digitalisering sloten veel kantoren hun deuren en zo verdwenen ook de Rabobank en ABN-AMRO Bank uit Eemnes. Ik kan me niet herinneren dat we daarom hebben gevraagd, maar het ging zo.”

Lokale flappentap

“Recent hadden we nog de Regio Bank; ‘uw bank dichtbij’ in het kantoor van Univé. Daarvoor moeten we inmiddels naar Bunschoten of Loosdrecht.
Gelukkig hadden we nog de lokale flappentap. Al enige tijd was bekend dat door de Rabobank zijn weggaan uit Eemnes en het gebouw een andere functie zou krijgen. Het gemeentebestuur hoopte dat dit pas zou gebeuren als er een alternatief was. Dat zou dan een zogenaamde ‘Geldmaat’ worden dat een samenwerkingsverband is van de grote banken.”

“Deze banken hebben namelijk zelf geen zin meer in dat gedoe met geldautomaten en houden zich liever bezig met mensen die  veel geld hebben. De bedoeling van Geldmaat is dat iedereen binnen 5 kilometer van zijn woonplaats geld kan opnemen. Dat is wel een verrekt mager streven, gelet op het feit dat 5 kilometer een eind lopen is met je rollator en er ook aan de spaartegoeden van ouderen lekker verdiend wordt door de banken.”

Geen alternatief
“Ik ben verbaasd dat de geldautomaat weg is zonder dat er een alternatief is. We maken steeds minder gebruik van contant geld, maar vooral ouderen hechten er nog wel aan. Het is dan ook van de gekke dat die voor cash geld naar Laren of Baarn moeten. Dat noem ik geen ‘rollatorafstand’.
De treurige score is, dat er drie automaten in Laren, drie in Blaricum en nul in Eemnes is. Helaas ga je daar als gemeente niet over. We kunnen alleen maar hopen dat een van de winkels bij wijze van klantenservice zo’n geldzuil wil laten plaatsen. En tot die tijd: wat extra pinnen bij Pieter van het Trefpunt?”

Uit de krant