Jongeren rond de Brink werden afgelopen weekend aangesproken met de mededeling dat er geen supercars waren.
Jongeren rond de Brink werden afgelopen weekend aangesproken met de mededeling dat er geen supercars waren. Foto: © Bob Awick

Door wegafsluitingen in Laren waren er weinig supercars en autospotters

Buurt / wijk

LAREN In Laren waren afgelopen weekend de toegangswegen naar de Brink deels afgesloten om de uit de hand gelopen overlast tegen te gaan en de doorstroming goed te laten doorgaan. Ook dit weekend en volgend weekend worden de toegangswegen afgesloten, aldus de gemeente.

In elk geval nog de weekeinden van 6/7 en 13/14 maart worden toegangswegen naar de Brink in Laren afgesloten. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.

“Sinds de coronaperiode is de verkeersdrukte toegenomen op de Brink”, aldus de gemeente. “Steeds meer bezitters van supercars en autospotters zoeken Laren op om hun auto te laten zien of een mooie foto te maken, waardoor dit steeds vaker leidt tot levensgevaarlijke situaties waarbij kinderen betrokken zijn. En de verkeersoverlast voor de omgeving is ook aanzienlijk.” 

Veiligheid op de Brink

De gemeente heeft verschillende pogingen gedaan om de veiligheid op de Brink te verbeteren en werden er een flink aantal boetes uitgedeeld. Deze inzet was onvoldoende om echt verschil te maken.

Afgelopen weekend bleven de straten in de middag bereikbaar, maar niet via alle routes. “Om dat goed te regelen werden verkeersregelaars, politie en gemeentelijke handhavers ingezet. ‘Hosts’ spraken jongeren rond de Brink aan. De gezamenlijke inzet leidde op de Brink tot een veel rustiger verkeersbeeld. Het aantal supercars lag lager dan afgelopen weekenden en veel autospotters vertrokken snel weer. In totaal zijn er twintig boetes uitgedeeld voor verschillende overtredingen.”

Geef een reactie 

Ondernemers en inwoners worden uitgenodigd om een reactie te geven door een mail te sturen naar rsvp@laren.nl. “In de evaluatie nemen we de reacties dan mee. Eén aandachtspunt is de verspreiding van overlast naar onder andere Plein 1945 en de omgeving van de Hilversumseweg.” De maatregelen kunnen per week veranderen op basis van de ervaringen in de praktijk en de verwachtingen van de drukte. Houd vooral de gemeentelijke website, www.laren.nl, in de gaten voor de laatste informatie.

Uitgebreid aanbod

“We begrijpen dat er voor jongeren weinig te doen is en bieden graag ruimte binnen de mogelijkheden maar dan wel om veilig en coronaproof bezig te zijn. Vanuit het jongerenwerk en de Larense sportverenigingen is er een uitgebreid aanbod. We constateren ook dat veel spotters van (ver) buiten Laren komen en dat het contact daarmee en de mogelijkheid alternatieven te bieden lastiger is.”

Uit de krant