Afbeelding

Raad van State grijpt mogelijk in bij overlast scoutingterrein Raboes

Buurt / wijk

LAREN - De eigenaren van een woning in de omgeving van het scoutingterrein aan de Raboes in Laren zijn naar de Raad van State gestapt om een einde te laten maken aan de overlast door illegale activiteiten. 

“We zijn al sinds 2015 bezig om het illegale gebruik van het terrein beëindigd te krijgen”, klaagde hun advocaat vandaag bij de Raad in Den Haag. “Maar er komt geen reactie van de gemeente en daarom zitten we hier.”

Overgangsrecht

De gemeente weigert tot nu toe om de regels te handhaven met als argument dat het om al heel lang bestaand gebruik gaat. Daarom vallen de activiteiten onder zogeheten overgangsrecht. Bovendien zou het gaan om spaarzame klachten van de huurster van de nabijgelegen woning. Verder heeft de scouting de inkomsten door verhuur aan jeugdverenigingen, scholen en kerkgenootschappen volgens de gemeente hard nodig. Het onderhoud van het bosterrein kost veel geld.

Bestemmingsplan

Maar de Utrechtse rechtbank oordeelde al twee keer dat het gebruik door anderen dan de scouts in strijd is met het bestemmingsplan. En onder overgangsrecht vallen de activiteiten ook niet. De gemeente kan volgens de rechtbank ook niet afzien van maatregelen vanwege bijzondere omstandigheden, zoals weinig klachten en de financiële situatie. Daarom kreeg de gemeente al in de zomer van 2019 de opdracht om te beslissen wat er zou gaan gebeuren. Maar de gemeente deed niets. Een woordvoerster van de gemeente kon ook geen andere verklaring geven dan te wijzen op vertraging door corona. Dat verweer maakte weinig indruk op de voorzitter van de Raad.

Dwangsom

De eigenaren vinden dat het nu genoeg is. Ze hebben de Raad van State gevraagd om zelf een einde te maken aan de kwestie of de gemeente een dwangsom op te leggen. Waarschijnlijk kiest de Raad ervoor om zelf in te grijpen en de gemeente niet nog eens een kans te geven om zelf een besluit te nemen. De raadsvoorzitter hintte daarop, omdat de gemeentewoordvoerster niet de indruk gaf snel met een oplossing te komen en ook geen nieuwe argumenten aanvoerde.

Raad zelf ingrijpt

Het gebeurt overigens niet vaak dat de Raad zelf ingrijpt, omdat de Raad niet op de stoel van de bestuurders wil gaan zitten. Maar als een gemeentebestuur niet wil uitvoeren wat de rechtbank heeft opgedragen, kan de Raad soms niet anders dan ingrijpen.

De eigenaren van de woning hebben geen bezwaar tegen de activiteiten van de scouting zelf. Maar de verhuur van het terrein aan anderen moet stoppen, omdat die voor de meeste overlast zorgen.

De Raad oordeelt over enkele weken.

Uit de krant