Afbeelding
Foto: Gemeente Eemnes

Leerlingen van De 7-Sprong gingen fel in debat

Mensen

EEMNES - De leerlingen van de 7-Sprong gingen dinsdag in debat onder leiding van wethouder Wilma de Boer-Leijsma

Er werd fel gedebatteerd in de raadzaal van Eemnes, bijvoorbeeld over hoe lang kinderen mogen douchen en over verplicht meedoen met de avondvierdaagse. Aan het woord waren de leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool De 7-Sprong uit Eemnes. Wethouder Wilma de Boer-Leijsma leidde het debat.

Democratie en verkiezingen

Het bijzondere verkiezingsdebat sloot aan bij een serie lessen over democratie en verkiezingen. De leerlingen volgden deze op school naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezing van 17 maart.  Als voorbereiding op het debat hadden groepjes leerlingen al partijen gevormd en verkiezingsposters gemaakt. Ook hadden ze nagedacht over wat hun partij vond van een aantal stellingen.

Verschillende partijen

In de raadzaal legde de wethouder eerst uit waarom democratie belangrijk is en hoe het in Nederland georganiseerd is. Daarna leidde ze het debat tussen de verschillende partijen van groepjes kinderen. Dat ging net als in een echte raadsvergadering, dus via de microfoon en via de voorzitter.

Best spannend

De leerlingen vonden het razend interessant. “Ik vond het best spannend, omdat je op de stoel van een gemeenteraadslid mocht gaan zitten en in de microfoon moest praten”, vertelt Sara (11). Lotus (11) vult aan: ‘Ik vond het leuk om de wethouder te zien en dat we bij elke stelling ‘bedankt mevrouw de voorzitter’moesten zeggen.” Ook Wilma de Boer-Leijsma kijkt met plezier terug op de middag: “Kinderen kunnen niet vroeg genoeg doordrongen worden van het belang van een samenleving waarin mensen het zelf voor het zeggen hebben! Dat is immers de kern van een democratie.”

Uit de krant