Larens Behoud fractievoorzitter Karel Loeff.
Larens Behoud fractievoorzitter Karel Loeff.

GNR-deal met Amsterdam kan jaarlijks 250.000 euro opleveren

Natuur en Milieu

LAREN - Afgelopen week sloot het GNR een stevige deal met gemeente Amsterdam voor een eenmalige grote bijdrage aan het Goois Natuurreservaat. 

Amsterdam sprak bij de oprichting van het GNR in 1932 af om ‘ten eeuwigen dage’ 10 procent van de totale onderhoudskosten van de ruim 2.800 hectare Gooise natuur te betalen, de laatste jaren liep die bijdrage van Amsterdam op tot ruim 300.000 euro per jaar. Amsterdam wilde al sinds 2011 van deze afspraak af en is nu akkoord gegaan met een direct te betalen afkoopsom van 5,4 miljoen euro (achttien maal de jaarlijkse bijdrage).

Substantiële financiële steun

Larens Behoud fractievoorzitter Karel Loeff zegt hierover: “De meningen lopen uiteen voor wie de hoogte van deze afkoop gunstig is. Het is onze stellige mening, en ook van verschillende juridische adviseurs, dat een gang naar de rechter een grote kans op een lager afkoopbedrag had opgeleverd. Het bestuur van GNR, de Gooise wethouders en Larens Behoud wethouder Peter Calis in het bijzonder hebben een meer dan netjes resultaat bereikt voor het GNR; er mag geen risico genomen worden met de budgetten voor onze Gooise natuur. En laten we vooral niet vergeten Amsterdam te bedanken voor bijna negentig jaar substantiële financiële steun voor onze Gooische natuur.”

Stichting Steun GNR

Karel Loeff komt ook meteen met een concreet advies hoe deze 5,4 miljoen euro optimaal benut kan worden en die het GNR voldoende zekerheid biedt voor de lange termijnbegroting. “In ieder geval moet deze afkoopsom niet in de lopende begroting terecht komen met het risico dat de overige participanten dan enkele jaren minder gaan betalen. Larens Behoud pleit voor de overboeking van deze 5,4 miljoen euro als stamvermogen naar een zogenaamde ANBI met een gunstig fiscaal regime, zoals bijvoorbeeld stichting Steun GNR. Uit het rendement met beleggen moet gemiddeld 5 procent haalbaar zijn. Dat betekent dat er dan ‘ten eeuwigen dage’ 250.000 euro per jaar beschikbaar is om het ontbrekende bedrag van Amsterdam op te vangen.”

Heide, bossen, akkers, zandverstuivingen en water

De jaarlijkse bijdrage van Provincie en de zes Gooise gemeenten bedraagt circa 3 miljoen euro en wordt in de nieuwe situatie voor circa 28 procent gedragen door Provincie en de overige 72 procent door de Gooise gemeenten naar rato van het aantal inwoners. Het GNR is niet alleen beheerder maar ook eigenaar van de Gooise natuur met circa 2.800 hectare en 65 natuurgebieden waaronder heide, bossen, akkers, zandverstuivingen en water.

Als natuurreservaat te behouden

De oorspronkelijke financiële afspraken stammen nog uit 1932 toen Amsterdam samen met Provincie Noord-Holland met Hilversum, Huizen, Bussum, Naarden, Laren en Blaricum het Gooisch Natuurreservaat oprichtte. Op dat moment werd door de participanten de afspraak gemaakt het GNR ‘ten eeuwigen dage ongeschonden als natuurreservaat te behouden’ en gezamenlijk zorg te dragen voor, het tekort op, de onderhoudskosten.

Succesvolle onderhandeling

Gemeente Amsterdam wilde al sinds 2011 van deze verplichting af en stapte naar de rechter. Na jarenlange tegenstand van het GNR oordeelde de Hoge Raad in 2016 dat de ‘ten eeuwigen dage’ overeenkomst wel degelijk opzegbaar was. Vanaf dat moment hebben verschillende Gooise wethouders, waaronder GNR-voorvechter en Larens Behoud wethouder Peter Calis, een stevige en voor GNR succesvolle onderhandeling gevoerd met Amsterdam. 

Uit de krant