Afbeelding
Foto: Pixabay

Bewoners kunnen misschien toch parkeerplaatsen in Blaricum verleggen

Buurt / wijk

BLARICUM - De bewoners van het Laantje van Alberts in Blaricum hebben succesvol bezwaar aangetekend tegen de gemeente in haar weigering toe te staan dat de bewoners de twee parkeerplaatsen achter de woning verplaatsen naar de zijkant.

De gemeente beriep zich op het feit dat de bewoners een omgevingsvergunning nodig zouden hebben, maar de bestuursrechter heeft deze week in haar tussenvonnis geoordeeld dat dat niet nodig is. Naast het verleggen van de parkeerplaatsen verzet de gemeente zich ook tegen het verplaatsen van de in- en uitrit. Dit zou volgens haar te gevaarlijk zijn. De rechter vindt dat de gemeente dit bezwaar beter moet motiveren.

Geen omgevingsvergunning nodig

De bewoners procederen al twee jaar om de parkeerplaatsen achter haar woning te verleggen naar de zijkant. De omgevingsvergunning, die zij volgens de gemeente nodig hebben, werd hen door diezelfde gemeente tot op heden geweigerd. De bewoners tekenden bezwaar aan en naar nu blijkt terecht. Want voor de aanleg van de parkeerplaatsen op dit bouwperceel is geen omgevingsvergunning nodig.

De bewoners willen de parkeerplaatsen verleggen om het wooncomfort te vergroten. Daar de ligging van de parkeerplaatsen achter de woning ligt kunnen zij niet of nauwelijks gebruik maken van de garage. Daarnaast krijgen zij door het verplaatsen van de parkeerplaatsen naar de zijkant van de woning meer tuin er bij.

Onvoldoende onderbouwt

Voor het verplaatsen van de in- en uitrit hebben de bewoners wel een vergunning nodig. De rechter oordeelt dat de gemeente haar afwijzing onvoldoende onderbouwt. Enkel het gegeven dat het te gevaarlijk is, vindt de rechter onvoldoende. De bewoners stellen namelijk dat de in- en uitrit aan de zijkant van de woning juist minder gevaarlijk is. De gemeente krijgt twee weken de tijd om haar bezwaar te onderbouwen. Over een aantal weken zal de bestuursrechter haar definitieve uitspraak doen.

Uit de krant