Afbeelding
Foto: Pixabay

Twee keer zo veel discriminatiemeldingen bij meldpunt in Gooi en Vechtstreek

Mensen

BEL - Het Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek heeft het afgelopen jaar bijna twee keer zo veel meldingen van discriminatie ontvangen als in 2019: 83 tegenover 161. Bij deze meldingen was ras (herkomst, huidskleur of etniciteit) de meest voorkomende discriminatiegrond. 

Melders kregen bijvoorbeeld te maken met discriminatie op het werk, in de media of in de buurt. Bij deze discriminatiegrond was eveneens sprake van een forse stijging ten opzichte van 2019 (89 ten opzichte van 50 in 2019). 

De sterke toename van het aantal discriminatiemeldingen in 2020 komt volgens het meldpunt voor een deel door meldingen rondom de coronapandemie. Zo kwamen er veel meldingen (54) binnen naar aanleiding van het ‘radio 10 lied’: ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’. Verder ging het om meldingen, waarbij melders de toegang werd geweigerd vanwege het niet kunnen dragen van een mondkapje of het niet voldoen aan de winkelwagentjesplicht vanwege een fysieke beperking.

Maar ook los van deze meldingen is er sprake van een aanzienlijke toename van het aantal meldingen. Mede als gevolg van de ontwikkelingen rondom de coronapandemie werden in 2020, anders dan in voorafgaande jaren, de meeste meldingen ontvangen op het maatschappelijk terrein Media/ Reclame. Daarnaast waren er slechte ervaringen op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld bij sollicitaties of op de werkvloer.

Mondkapjesplicht
Opvallend is verder de toename van het aantal meldingen van discriminatie op het terrein commerciële dienstverlening (van 7 naar 18). Dit heeft mede te maken met meldingen over toegankelijkheid en mondkapjesplicht in de detailhandel. Tenslotte is er een aanzienlijk aantal meldingen met betrekking tot buurt of wijk. Het gaat hierbij om ervaren discriminatie en/of uitsluiting door directe buren of buurtgenoten.

Naast ras werden de meeste meldingen ontvangen op de gronden handicap / chronische ziekte (bijvoorbeeld meldingen over toegankelijkheid van detailhandel en discriminatie op het werk) en geslacht (bijvoorbeeld meldingen over zwangerschapsdiscriminatie).

Uit de krant