Afbeelding

Het Papageno kunstommetje

Algemeen

Wandelend richting het Papageno Huis, de voormalige Villa Dennenoord aan de Naarderstraat op het Laarderhoogt, dwaalden mijn gedachten af, kijkend naar de trapgevels van het ertegenover gelegen ‘Pesthuisje’.

Hoe zou het geweest zijn als ruim een eeuw geleden, in 1926, de familie Insinger, eigenaar van deze voormalige dienstwoning op hun landgoed Larenberg, geen onenigheid had gekregen met de familie Muller, bezitter van de ernaast gelegen buitenplaats Dennenoord? Een ‘chique’ burenruzie over de verkoop van een ‘pest strookje grond’ waarop ‘deze leelijke woning en het daarnaast staande geboomte’ dat het uitzicht vanuit Dennenoord zo belemmerde?

Zodanig dat de eigenaar van Dennenoord jammer genoeg bij het niet doorgaan van de koop moest besluiten dat hij het dorp op die plek -’Ongetwijfeld een der mooiste punten in Laren waar het een groote attractie zal vormen en tot verfraaiing der omgeving niet weinig zal bijdragen’, géén hertenkamp kon schenken? Jammer. Tot 1933 moest de bevolking wachten voordat er op ‘de dag van de arbeid’ een achttal hertjes zonder gewei nabij het tramstation der N.V. Gooische Tramweg Maatschappij ‘dartel over het terrein zouden huppelen’. 

Even later stond ik in de frisse lentezon op het terras van het Papageno Huis samen met oprichtster Aaltje van Zweden - haar man Jaap liet zich verontschuldigen vanwege een jetlag, net terug van zijn New York Philharmonic -, mecenas Els Blokker en de ouders van Reinout, de kunstenaar/bewoner die samen met directeur Ingrid Peters het Papageno Kunst Ommetje opende.

Tot en met zondag 4 april wordt met allerlei activiteiten in het land de Autismeweek gehouden, een week die in het centrum van Laren en bij Papageno ten minste nog een enthousiaste maand duurt. Via blauw gemarkeerde voetstappen in het dorp worden - nu de deuren van het Papageno Huis nog niet open kunnen - wandelaars uitgenodigd tijdens het kunstommetje de geëxposeerde werken van de Papageno-bewoners te bekijken.

Ik ging het Laarderhoogt afdalend, direct op pad. Nieuwsgierig naar de werken van de autistische kunstenaars. Op een twaalftal plaatsen zijn ze, een uurtje wandelend of een halfuurtje fietsen, te ontdekken. Keurig beschreven en op een routekaart aangegeven. Van Het Visatelier op De Rijt tot Koek & Chocolade aan de Veldweg: onbevangen kijken naar kunst.

Naar de kleurrijke tableaus van Tessa. Haar inspiratie komt gewoon. Ze wordt er rustig en vrolijk van: ‘Ik ben er trots op dat ik nu in een groep durf te schilderen.’ Of de intrigerende kunst van Daniël die niet kan spreken en zich uit in abstracte werken. Hij schildert graag omdat hij het goed vindt iets te doen en niet hoeft te denken met zijn hoofd.

De getoonde kunstwerken zijn van een mysterieuze innerlijke wereld. Niets is gepland. Communicatie zonder filter. Het is intens en bezield. Een expressieve kracht die hen maakt tot authentieke kunstenaars. Het is spontane kunst die lak heeft aan hoe het hoort. De vrolijkheid van hun beeldtaal werkt aanstekelijk.

Bol an mensen, trek je wandelschoenen aan, pak de fiets en geniet ervan. Alle kunstwerken zijn te koop. 30% gaat naar de kunstenaar, het restantbedrag naar nieuwe materialen. De routekaart is gratis via www.papageno.nl. Een vrolijk paasfeest!

Leo Janssen.
www.bol-an.nl

Uit de krant