Wethouder Ton Stam onthulde samen met kinderen het informatiebord.
Wethouder Ton Stam onthulde samen met kinderen het informatiebord. Foto: Gemeente Laren

Woningbouwproject De Houtzagerij is gereed voor woningen op een historische locatie

Buurt / wijk

LAREN - Wethouder Ton Stam onthulde woensdag, samen met een aantal kinderen uit de buurt, een speciaal ontworpen informatiebord dat refereert aan de rijke geschiedenis van De Houtzagerij. 

Daan Huitink, directeur MBB Ontwikkeling, en de heer Zwanikken, voormalige eigenaar Van Dijk Houthandel en Zagerij, waren ook aanwezig. In 1874 is Van Dijk Houthandel en Zagerij op de plek van deze nieuwe woningen opgericht. De Kraanbaan was hier een belangrijk onderdeel van. Deze Kraanbaan is onlangs gerestaureerd.

Opvallende verschijning
Met een totale lengte van circa 55 meter is de Kraanbaan een opvallende verschijning in het straatbeeld. De installatie maakte het productieproces van de houthandel efficiënter en konden de boomstammen sneller verplaatst en hoger gestapeld worden. De restauratie van de baan is kortgeleden afgerond. Niet alleen de oorspronkelijke constructie, ook de opknapbeurt was een knap staaltje techniek.

Informatiebord bekijken

“Deze Kraanbaan vormt vandaag de dag als dorpsmonument het hart van dit nieuwe woongebied en staat daarmee symbool voor dit prachtige project”, aldus wethouder Ton Stam. “Ik nodig iedereen van harte uit om op een rustig moment het informatiebord eens met eigen ogen van dichtbij te bekijken en hoop dat bewoners en omwonenden met elkaar van de nieuwe Houtzagerij kunnen genieten.”

Informatiefolder
Bewoners van het gebied ontvingen afgelopen week een informatiefolder genaamd ´Kraanbaan Laren staat weer stevig op zijn poten´, waarin zij meer informatie vinden over de voormalige houtzagerij en de complexe restauratie van de Kraanbaan.

Uit de krant