Mariët de Gooijer (links) en Heleen Nauta.
Mariët de Gooijer (links) en Heleen Nauta. Foto: Maupertuus

Maupertuus biedt leerlingen onderwijs op maat met persoonlijke aandacht

Bedrijven

BEL - Leerlingen met leer- en/of ontwikkelingsproblemen in het reguliere onderwijs krijgen op Maupertuus persoonlijke aandacht, veel begeleiding en goede zorg.

“Onze particuliere school voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo heeft kleine klassen met tien tot twaalf leerlingen zodat we kunnen kijken wat de persoonlijke behoeftes van de leerlingen zijn”, vertelt Heleen Nauta, directeur primair onderwijs en vmbo basis/kader en mbo. “Op basis daarvan wordt het onderwijs aangepast aan het kind. Veel kinderen die bij ons komen, zijn al vaak van school gewisseld en daardoor vastgelopen in hun ontwikkeling en onzeker geworden over zichzelf.”

Veilige omgeving

“Als eerste bieden we een veilige omgeving en gaan we kijken hoe ze hun zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en zelfredzaamheid weer kunnen opbouwen. Elke leerling heeft een eigen psycholoog en orthopedagoog waar ze wekelijks een persoonlijk gesprek mee hebben en als het nodig is met de ouders erbij. Tijdens het gesprek wordt de week doorgenomen met vragen als: waar loop je tegenaan, hoe gaat het leren, wat wil je dat er aangepast wordt, waar heb je behoefte aan en wat kunnen we voor je betekenen. De psycholoog heeft ook contact met de leerkracht of mentor om samen te kijken wat een leerling nodig heeft en wat qua onderwijs het beste bij een kind aansluit.”

Persoonlijke begeleiding

“Veel kinderen die bij ons komen hebben leer-, gedrags- en ontwikkelingsproblemen; dat kan zijn dyslectie, dyscalculie, concentratieproblemen, hoogbegaafdheid, faalangst of dat ze heel onzeker zijn geworden omdat ze gepest zijn. Als je in een klas zit met dertig leerlingen is het voor een reguliere school moeilijk om de begeleiding te geven die een leerling nodig heeft en dan kunnen ze vastlopen en onzeker worden waardoor er schoolverzuim kan ontstaan. Wij bieden altijd persoonlijke begeleiding aan met de juiste leerstof, zowel op de basisschool als op de middelbare school, zodat de leerling verder kan groeien in zijn eigen ontwikkeling en om het maximale uit een leerling te halen.”

Succeservaringen

Mariët de Gooijer is directeur van vmbo-t, havo, vwo en het tussenjaar voor hoogbegaafde leerlingen. “Het doel van Maupertuus is dat onze leerlingen met genoeg zelfvertrouwen, positieve ervaringen en zichzelf goed hebben ontwikkeld met onze leerstrategie kunnen terugstromen naar het reguliere onderwijs. Hun succeservaringen, die wij onze leerlingen geven, nemen ze dan hun hele schoolcarrière mee.”

Staatsexamen

“Leerlingen van het vmbo-t en de havo doen bij ons staatsexamens. Dat betekent dat ze na het schriftelijk examen in mei, in juli nog een mondeling examen moeten doen. Dit heeft tot gevolg dat er geen schoolexamens zijn. Wat natuurlijk geweldig is, is dat al jarenlang al onze leerlingen in een keer slagen voor het examen. Als je er in jouw examenjaar niet goed voorstaat, kun je bij ons instromen zodat je zeker weet dat je je examen gaat halen.”

Meer informatie staat op www.maupertuus.info.

Uit de krant