Afbeelding
Foto: Enter Media

Twaalf koninklijke onderscheidingen voor inwoners BEL-gemeenten

Mensen

BEL - Twaalf mensen uit de BEL-gemeenten hebben een koninklijke onderscheiding gekregen vandaag. Zes uit Eemnes, een uit Laren en vijf uit Blaricum. Niet alle onderscheidingen werden in de woonplaats zelf uitgereikt. Zo kreeg in Laren ook nog een Amsterdammer de onderscheiding uitgereikt.

In Eemnes werden de gedecoreerden gebeld door burgemeester Roland van Benthem. Daarna ontvangen ze taart en bloemen van het lintjescomité en worden ze toegezongen door dorpsdichter Anne Roozenboom. In juli vindt de daadwerkelijke en persoonlijke overhandiging van de Koninklijke Onderscheidingen plaats. Behalve het echtpaar Scheffer. Burgemeester Nanning Mol uit Laren overhandigde ze vandaag al de onderscheiding, omdat hun vrijwilligerswerk met name daar plaats vindt.

In de middag zal het koor ‘de Weidevogels’ een aubade brengen. Helaas kan deze traditionele aubade en het voorstellen van de Eemnessers die een Koninklijke Onderscheiding ontvangen, niet live plaatsvinden. Daarom wordt dit op film opgenomen. Op Koningsdag is de opname om 9.30 uur te zien op de website van de gemeente Eemnes: www.eemnes.nl.

De volgende zes Eemnessers werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau:

Janny Frantsen-Niesing
Mevrouw Janny Frantsen wordt benoemd voor haar bijzondere verdiensten in de maatschappij. Zij is vanaf 1982, al bijna 40 jaar, actief als vrijwilligster op diverse vlakken.

Ze is begonnen in de ouderraad van een basisschool. In 1984 werd ze actief bij de Hervormde Kerk. Eerst als voorzitter van de Vrouwenbond. In 1990 werd de Dameskrans opgericht. Hier kwamen maandelijks 20 dames bij elkaar om in wat informelere sfeer en tijdens het handwerken over diverse geloofszaken te discussiëren.

Toen deze opgeheven werd in 1997, is ze verder gegaan als ouderling en pastoraal medewerkster.

Janny Frantsen bereidt kerkdiensten voor, maar ook speciale diensten zoals uitvaarten en doopvieringen. Daarnaast gaat ze op bezoek bij mensen uit de kerk, voor een praatje of een uitstapje naar bijvoorbeeld een museum. Maar ook om boodschappen te doen en praktische hulp te bieden. Als pastoraal medewerkster voert ze gesprekken met leden die psychische of geloofsproblemen hebben.

In de jaren 90 zijn Janny en haar man gastgezin geweest en fondsenwerver bij Pax Christi Kinderhulp. Hierdoor hebben vele Poolse achterstandskinderen van een heerlijke vakantie in Eemnes genoten. Janny zamelde door diverse acties ook geld in om deze vakanties mogelijk te maken.

Gedurende 15 jaar is Janny lid geweest van het feestcomité Eemnes. Ze hielp mee met de opzet, vormgeving, organisatie en verrichtte hand- en spandiensten tijdens de jaarlijkse feesten zoals Koninginnedag en Bevrijdingsdag. Maar ook bij de 4 jaarlijkse feestweek van Eemnes dacht ze mee over leuke activiteiten voor diverse doelgroepen.

Ruim 20 jaar gaat Janny mee als verpleegkundig medewerkster bij de vakantieweek voor mensen die veel zorg nodig hebben. Ze maakt deel uit van een zorgteam van gediplomeerde en ongediplomeerde zorgvrijwilligers onder leiding van een zorgcoördinator. Janny Frantsen begeleidt de gasten bij het wandelen, de uitstapjes en de creatieve activiteiten, spel en muziek en ze biedt veel persoonlijke, individuele zorg en aandacht.

Inmiddels 8 jaar is Janny Frantsen mantelzorger voor haar moeder, broer en schoonzus.

Buiten al deze activiteiten heeft Janny Frantsen afgelopen jaren ook tijd gevonden om een nieuw projectkoor op te richten en helpt ze bij voorkomende activiteiten van de Historische Kring Eemnes.

Ruud Ham
Ruud Ham wordt benoemd voor zijn langdurige bijzondere inzet voor de kerk en maatschappij.

Sinds 2002 is Ruud Ham al als vrijwilliger actief in diverse geledingen van de Protestantse Gemeente Laren/Eemnes, vanaf 2009 als diaken in de PGLE en tevens duizendpoot bij de werkgroep Communicatie. Ook is hij een belangrijke steunpilaar voor de Historische Kring Eemnes.

Andere verenigingen doen ook niet tevergeefs beroep op hem. Zo is hij een zeer gewaardeerd webmaster bij Goede Buren Eemnes, de Gooise Pluimvee- en Kleindierenfokkersvereniging, basisschool De Zevensprong en het comité Eemnesser koeien trofee, waarbij hij ook bestuurslid is.

De afgelopen jaren is zijn werk beeldbepalend geweest voor diverse organisaties in Eemnes. Met zijn vakmanschap en zijn creativiteit heeft hij kleur en vorm gegeven aan websites, posters, folders en expositieruimtes van vele verschillende organisaties.

Ruud Ham gaat voor kwaliteit en snelheid, zet zich overal voor meer dan 100% voor in, heeft een groot gevoel voor humor en draagt in bijzondere mate bij aan de prettige sfeer in de organisaties waar hij zich voor inzet.

Marianne Van der Kolk – Van den Oever
Mevrouw Marianne Van der Kolk is sinds 1976 al actief als vrijwilligster. Ze begon op 14 jarige leeftijd als begeleidster bij paardenkampen voor kinderen. Daarna werd ze actief bij de Hippische Sportfederatie, waar ze ruim 20 jaar maandelijks diverse wedstrijdonderdelen jureerde.

In 2004 heeft Marianne haar instructeursdiploma EHBO behaald en is ze begonnen met het geven van EHBO cursussen. Dit doet ze met zeer veel enthousiasme en gedrevenheid.

In 2015 is Marianne van der Kolk actief geworden bij de Wandelvierdaagse Het Gooi. Dit wandelevenement voert iedere dag door een andere Gooise gemeente. Ze heeft ervoor gezorgd dat de Eemnesser gemeenschap heel actief betrokken is geraakt bij de Vierdaagse.

Marianne Van der Kolk was van 2012 tot 2020 lid van het Coöperatiefonds van de Rabobank Amersfoort Eemland. Samen met anderen beoordeelde zij aanvragen voor ondersteuning. Ze gaf welkome achtergrondinformatie bij de aanvragen, gaf bekendheid aan het fonds en stimuleerde verenigingen en stichtingen om een aanvraag in te dienen.

In 2018 is ze secretaris geworden bij de st. Noodhulp Eemnes. Ze onderhoudt op prettige wijze contacten met maatschappelijke organisaties en draagt succesvol bij aan het werven van fondsen. Ook is ze vindingrijk in het zoeken naar oplossingen.

Naast al deze activiteiten is ze ook nog mantelzorger voor een hulpbehoevende buurvrouw.

Mevrouw Willy Schat-Smit
Willy Schat-Smit wordt benoemd voor haar vele vrijwilligerswerk dat ze verricht voor de tennisvereniging, het ziekenhuis, het Comité Eemnesser koeien trofee en de bridgeclub.

Als sinds 1972, bijna 50 jaar, heeft ze zich dag en nacht ingezet voor de Tennisvereniging Eemnes (TVE). Ze deed dat op allerlei fronten: niet alleen op bestuurlijk vlak, maar ook stak ze vaak de handen uit de mouwen bij allerlei praktisch werk. Het organiseren van de vele jaarlijkse toernooien was bij haar in goede handen. Maar ze zette zich ook in voor het begeleiden van nieuwe leden, de competitie-indeling en het clubblad. Ook nu nog helpt ze waar ze kan en is ze het geheugen van de vereniging. De TVE heeft dankzij Willy Schat een uitstekende reputatie als leukste open toernooi van Gooi en Eemland. Mevrouw Schat is met recht één van de steunpilaren van de TV Eemnes te noemen.

In 1998 werd in Eemnes de Eemnesser Koeien trofee in het leven geroepen, om jaarlijks vrijwilligers die op maatschappelijk of sportief vlak een bijzondere prestatie hadden geleverd, in het zonnetje te zetten. Vanaf het begin is Willy Schat hierbij betrokken geweest. Ze beoordeelt de ingekomen voordrachten, bepaalt mede de keuze van de winnaars en is nauw betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van de afsluitende feestavond. Haar bijdrage aan het comité is zeer waardevol.

In 2008 is Willy Schat vrijwilliger geworden in ziekenhuis Tergooi, locatie Blaricum. Ze zorgt voor het patiëntenvervoer binnen het ziekenhuis. Dit doet ze met veel aandacht en de juiste balans tussen ernst en vrolijkheid. Ook draagt ze bij aan een positieve sfeer in het team.

Daarnaast weet men in haar brede vrienden- en kennissenkring Willy ook altijd te vinden voor het verrichten van hand- en spandiensten. Zo ook bij de bridgeclub, waar ze sinds een paar jaar actief is.

Echtpaar Scheffer

Het echtpaar Scheffer uit Eemnes is al ruim 25 jaar actief voor de Stichting Rolstoelbus Het Gooi, kortweg Rollybus, gevestigd in Laren.

Mevrouw Scheffer plant de ritten in voor de chauffeurs en cliënten. Als lid van het telefoonteam verwerkt ze alle aanvragen in het systeem. Mevrouw Scheffer is ook secretaris van de Stichting. Ze verzorgt de ledenadministratie en alle overige secretariële taken. Denk aan het plannen en notuleren van de bestuursvergadering, ook contacten onderhouden met de verschillende instanties. Ze is de bindende factor tussen de stichting en de medewerkers. Ook is ze voor velen een vraagbaak, ze werkt al het langste bij de Stichting en is het geheugen van de Rollybus. Daarnaast is ze ook zeer betrokken bij de cliënten. Mevrouw Scheffer is zeer bescheiden en zeer loyaal. Ze leeft in de overtuiging dat iedereen telt en iedereen ook zoveel mogelijk kansen moet krijgen en daar handelt ze ook naar.

De heer Scheffer is al tijdens zijn arbeidzaam leven actief geworden bij de Rollybus. Terwijl hij kapitein was op een vrachtschip, liet hij zich gedurende zijn verlof aan wal altijd inplannen om mensen met een beperking te vervoeren. De heer Scheffer is zeer behulpzaam naar zijn cliënten toe, hij is meer dan alleen een chauffeur. Hij haalt zijn cliënten op uit hun kamer en brengt ze precies waar ze moeten zijn. Hij zorgt goed voor de bussen en het onderhoud. Na zijn pensioen is hij ook penningmeester geworden. Zonder financiële achtergrond heeft hij dit heel goed opgepakt en hij doet dit al 20 jaar. Hij slaagt er ieder jaar weer in de begroting rond te krijgen, subsidies en andere gelden te ontvangen, zodat er indien nodig een nieuwe bus gekocht kan worden, onderhoud en reparaties kunnen worden uitgevoerd, maar de ritten toch betaalbaar blijven voor de cliënten van de Rollybus.

Het echtpaar werkt samen bij de Rollybus in Laren, niet alleen als bestuursleden, maar ook als chauffeur en rittenplanner. Eind dit jaar nemen ze na ruim 25 jaar beiden afscheid.

Laren
Burgemeester Nanning Mol bracht vandaag ook nog een onderscheiding langs bij Jacques Vos uit Laren en de heer Rottingshuis uit Amsterdam. Deze laatste zet zich onder andere in voor het Papageno Huis en kreeg daar de onderscheiding overhandigd. Beiden werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

(Tekst gaat onder de afbeelding verder)


De zoon van Jacques Vos speldt de koninklijke onderscheiding op.  (Foto: IJscentrum)

Jacques Vos
De heer Vos was sinds 2000 in dienst van de Rijn IJssel Vakschool Wageningen en tot zijn pensionering (september 2020) werkzaam als Manager IJscentrum bij het IJscentrum Kennis en Opleidingscentrum FIA Vlaardingen. Ongeveer 20 jaar geleden werd hij gevraagd om een ambachtelijk ijscentrum op te starten. Dit heeft hij vol overgave vormgegeven. Onder zijn leiding groeide het IJscentrum tot een (inter)nationaal fenomeen.

Naast zijn betaalde hoofdfunctie zet de heer Vos zich in voor veel andere activiteiten:

2000-2015: oprichter en gedurende bijna 10 jaar voorzitter van Vereniging Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ) en rechtsvoorganger;

2005-2020: lid van de Wedstrijdcommissie IJsvakwedstrijden die zijn uitgegroeid tot de nationaal meest belangrijke ijswedstrijden;

2005-2020 commissielid bij organisatie van een jaarlijkse vakbeurs (sinds 2020 vakbeurs IJs-Vak!)

2009-heden: medeoprichter en redacteur van ‘Vakblad IJs!’;

2010-2012: vrijwilliger bij stichting Ice for Africa.

Binnen de gehele ijsbranche is de heer Vos bekend en gewaardeerd om hoe hij de kwaliteit van het ambachtelijke ijs ten positieve heeft beïnvloed. Hij is geliefd door zijn vermogen tot verbinden en partijen bij elkaar te houden. De heer Vos heeft de IJsTOPper ontvangen in 2002. Deze award wordt vanuit het Gilde van SVH Meesterijsbereiders uitgereikt aan een persoon die veel heeft betekend voor de ambachtelijke ijssector.

De heer Vos heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de opzet en ontwikkeling van de opleiding tot Ambachtelijk IJsbereider. Ook heeft hij veel heeft betekend voor de ambachtelijke ijssector in Nederland.

Gesproken kan worden van persoonlijke bijzondere verdiensten in en al dan niet gerelateerd aan de (voormalige) hoofdfunctie. Daarom is een onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau zeer verdiend.

De heer Rottingshuis
De heer Rottinghuis uit Amsterdam heeft sinds de jaren tachtig meerdere bestuursfuncties vervuld bij onder andere Koninklijke Nedlloyd N.V. en Pon Holding B.V. Daarnaast had hij zitting in raden van toezicht van vele organisaties en heeft hij meerdere commissariaten gehad bij onder meer The Royal Bank of Scotland en Koninklijke BAM Groep. Naast deze activiteiten zet hij zich belangeloos in voor vele andere maatschappelijke organisaties, zoals Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Stichting Kasteel Middachten, Springpaarden Fonds Nederland, Rijksmuseum en Stichting Papageno in Laren.

Stichting Papageno is in 1997 opgericht door Aaltje en Jaap van Zweden met als doel om kinderen en jongeren met autisme te helpen. Zo werd in 2015 het eerste Papageno Huis geopend in Laren. Ruim voordat de heer Rottinghuis toetrad tot het bestuur (2011) zette hij zich al belangeloos in voor Stichting Papageno. Zo zorgde hij ervoor dat muziektherapie voor kinderen met autisme aan huis kon worden gebracht door het ter beschikking stellen van vervoer voor muziektherapeuten. Onder de vleugels van de heer Rottinghuis is er een netwerk van vijfendertig Papageno-muziektherapeuten ontstaan die in heel Nederland wekelijks therapie bij kinderen thuisbrengen. Ook creëerde hij de voorwaarden voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek door de coördinator muziektherapie van Stichting Papageno naar het effect van muziektherapie in de ontwikkeling van kinderen met autisme. Vervolgens heeft hij dat onder de aandacht gebracht van betrokken zorgverzekeraars. Verder heeft de heer Rottinghuis een cruciale rol gespeeld in de totstandkoming van het Papageno Huis in Laren waar concrete opvang en ondersteuning wordt geboden aan vele jongeren met autisme.

Naast zijn belangeloze inzet voor Stichting Papageno heeft de heer Rottinghuis zich ook ingezet voor het Rijksmuseum Fonds. Zo zette hij zich acht jaar lang belangeloos in voor cultuur, in het bijzonder als voorzitter van het Rijksmuseum Fonds, de steunstichting van het Rijksmuseum. Onder zijn voorzitterschap is de hoeveelheid particuliere schenkers met ruim 30 toegenomen en werden er verscheidene bijzondere aankopen en projecten gerealiseerd. Ook stond de heer Rottinghuis aan de basis van de oprichting van de afdeling Development in het Rijksmuseum en de International Circle, de internationale vrienden van het museum.

Gezien zijn uitzonderlijke inspanning voor kinderen met autisme in Nederland en zijn onbaatzuchtige inzet voor verschillende charitatieve organisaties wordt de heer Rottinghuis benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vindt plaats bij het Papageno Huis in Laren.

Blaricum
In Blaricum kregen de heer Kastelein, de heer Van Aalst, mevrouw Cornelis-Carstens en mevrouw Hund een onderscheiding. Burgemeester Joan De Zwart-Bloch verblijdde hen die ochtend met dit feestelijke nieuws en sprak hen online toe. Diezelfde middag kregen de gedecoreerden de versierselen thuis door de burgemeester overhandigd.  De heer Wolvetang, sinds kort woonachtig in Blaricum, krijgt zijn onderscheiding in Huizen uitgereikt.

De heer Kastelein is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De heer Van Aalst, mevrouw Cornelis-Carstens, mevrouw Hund en de heer Wolvetang zijn alle vier benoemd als lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Kastelein
Als unieke wetenschapper heeft professor Kastelein wereldwijd een groot stempel gedrukt op onderzoek naar cholesterol, vetstofwisseling en slagaderverkalking. Hij ontdekte afwijkingen bij families met vroeg optredende hart- en vaatziekten. De heer Kastelein leverde meerdere innovatieve bijdragen aan de wetenschap, begeleidde jonge promovendi, was medeoprichter van een gentherapiebedrijf en schreef mee aan meer dan 900 wetenschappelijke publicaties. De heer Kastelein behoort tot de top 100 meest invloedrijke wetenschappelijke onderzoekers in de wereld.

De heer Van Aalst
Al decennialang zet de heer Van Aalst zich in voor diverse Rooms-katholieke kerken. In verschillende functies is hij tot op de dag van vandaag nog actief. Zo vervult en vervulde hij de rollen van voorzitter, lector, lekenvoorganger en bood ondersteuning aan pastoren in binnen- en buitenland. De Rooms-katholieke instellingen konden én kunnen altijd op hem bouwen. Vanaf 1974 tot heden is de heer Van Aalst voorzitter van de activiteitencommissie in St. Vituskerk Blaricum. Ook was hij van 2003 – 2007 als voorzitter van de bouwcommissie betrokken bij de renovatie van deze kerk. Daarnaast is de heer Van Aalst sinds 1980 – tot op heden – voorzitter en vrijwilliger van de samenwerkende RK parochies/parochiële charitas instelling (PCI).

Mevrouw Cornelis-Carstens
Al sinds 1988 maakt mevrouw Cornelis-Carstens zich als vrijwilliger sterk in diverse functies. Zo was zij jarenlang actief als leider (later voorzitter kinderkerk) van de Protestantse Gemeente Blaricum en als Secretaris Opleidingen voor de VVAO - Vereniging van Vrouwen met een Academische Opleiding. Tot op de dag van vandaag is mevrouw Cornelis-Carstens nog steeds actief voor beide organisaties, ditmaal in de rol als webmaster. Ook vervult zij tot op heden de rol van bestuurslid bij de Blaricumse Lawn Tennis Club (BLTC) en is zij bestuurslid (coördinator vrijwilligers) van de Stichting Centrale Accommodatie De Blaercom.

Mevrouw Hund
Mevrouw Hund is vanaf 1995 werkzaam als vrijwilliger bij de Zonnebloem. Zij werd daar de spil van de afdeling Laren/Blaricum en levert met grote inzet en toewijding een bijdrage aan het welzijn van de gasten. Ook via bestuursfuncties, de activiteitencommissie, fondsenwerving en vele huisbezoeken. Zij is daar zeer graag gezien. Daarnaast werkt zij al vele jaren wekelijks enkele uren als ondersteuner bij Verpleeghuis de Torenhof, onderdeel van Vivium zorggroep. Verder is zij meer dan 40 jaar wijkhoofd van het collecteteam van het KWF als ook van de Nierstichting. Ten slotte assisteert zij periodiek bij evenementen van de Stichting Vier het Leven.

De heer Wolvetang
De heer Wolvetang is van 2005 tot heden voorzitter van het Huizer Veteranen Comité. Hij zet zich in voor de Nationale Veteranendag en de jaarlijkse herdenkingen. Daarnaast coördineert hij lokale en regionale activiteiten. Tevens is hij van 2005 tot heden vrijwilliger bij het Dienstencentrum De Brassershoeve. Hij organiseert elke week een klaverjasmiddag.

Uit de krant