Afbeelding
Foto: Pixabay

Taakstraf voor Almeerder die vangrail A27 inreed

Politie

EEMNES - Vanwege de overschrijding van de redelijke termijn legde de rechtbank in Lelystad de man die op 25 maart 2017 de vangrail in reed op de A27 ter hoogte van Eemnes gisteren een taakstraf van 120 uur op, in plaats van een celstraf van drie maanden zoals de officier van justitie twee weken geleden eiste.

Daarnaast is de man veroordeeld tot een rijverbod van twaalf maanden waarvan acht voorwaardelijk. Het OM eiste een ontzegging van de rijbevoegdheid van drie jaar.

Redelijke termijn
De rechtbank berekent dat het OM er 49 maanden over gedaan heeft om de strafzaak inhoudelijk te behandelen: “De overschrijding van 25 maanden is een forse schending van de redelijke termijn.” Een verdachte mag verwachten dat een strafzaak binnen 24 maanden op zitting wordt behandeld. De Almeerder is bij verstek veroordeeld.

De Almeerder had die 25ste maart samen met zijn neef een leuke avond gehad, waarbij de whisky rijkelijk had gevloeid. Ze rijden samen naar huis. Na een bloedanalyse bleek dat de bestuurder een alcohol percentage van 1,5 promille in zijn bloed had zitten.

Vrachtwagen
Wanneer hij op de weg naar huis op de A27 ter hoogte van Eemnes op zijn telefoon een nieuw muziekje probeert op te zetten gaat het mis. Als hij weer omhoog kijkt, ziet hij ineens een vrachtwagen voor zich.

Hij wijkt uit naar links en schampt daarbij de vangrail waarbij de accu uit de auto slingert. De auto die achter hem rijdt kan het ding niet ontwijken en krijgt de accu onder zijn auto.

Ziekenhuis
Beide inzittenden moeten naar het ziekenhuis. De bijrijder heeft ernstige verwondingen opgelopen. Zijn borstbeen is gebroken, hij heeft een hersenschudding en een whiplash. Het is nog maar de vraag of hij volledig hersteld. De Almeerder heeft een gebroken rugwervel en kan elf maanden niet werken.

Uit de krant