Ferry van der Kaars (r) voerde al eerder actie in verband met het te snel rijden op het Zevenend.
Ferry van der Kaars (r) voerde al eerder actie in verband met het te snel rijden op het Zevenend. Foto: Bob Awick

Is Laren aan het verloederen?

Mensen

LAREN - Is Laren aan het verloederen? Dat is een vraag die Ferry van der Kaars zich stelt. Hij klom in de pen om zijn idee hierover te delen.

“Hierover zullen verschillende meningen bestaan, afhankelijk vanuit welke hoek hiernaar wordt gekeken. We zijn het er allemaal over eens dat we het landelijke en rustige aspect van onze gemeente als een groot goed moeten koesteren; wat er echter vaak ontbreekt, is het realiseren hiervan.”

“Overigens sta ik hierin niet alleen: uit gesprekken met andere burgers en ordehandhavers blijkt dat deze mensen ook de mening zijn toegedaan dat er wel degelijk een verloedering binnen onze gemeente plaatsvindt. Ik zou gaarne (wederom) de aandacht op een tweetal zaken willen vestigen.”

Te snel rijden
“Neem bijvoorbeeld het te snel rijden in onze gemeente waar een maximum snelheid van 30 kilometer van toepassing is. Samen met buurtbewoners rond het Zevenend, hebben wij vorig jaar een petitie, vergezeld van een groot aantal handtekeningen, naar de gemeente gestuurd.”

“Hierbij hebben wij ook onze bezorgdheid geuit ten aanzien van ouderen, minder validen, en kinderen. Reactie was nul; wel werd er door een wethouder vermeld dat er volgens hem niet te snel wordt gereden. Op welke planeet woont deze goede man of is hij werkelijk zover verwijderd van het dagelijkse gebeuren in zijn gemeente?”

Onderzoek
“Vier maanden geleden heb ik een onderzoek gedaan op het Zevenend gedurende twee weken en daarbij vastgesteld dat van al het gemotoriseerde verkeer, minstens 70 procent niet alleen harder rijdt dan 30 kilometer maar in vele gevallen onbeschoft en gevaarlijk hard. Dit onderzoek heb ik op het politiebureau voorgelegd maar ook hier wordt nog steeds op enige reactie gewacht.”

“Het tweede onderwerp betreft de vervuiling op straat; waar de meeste mensen keurig netjes de hondenpoep opruimen, vinden velen onder ons het de normaalste zaak van de wereld dat sigarettenpeukjes, verpakking van voedsel, lege blikjes, flessen en kauwgum op straat worden gegooid.’

Schoon houden
“Het is natuurlijk politiek correct om de grote vervuilers in de bedrijfssector aan te pakken op het milieu, waarbij vergeten wordt dat deze bedrijven in vele gevallen zelf veel doen aan maatregelen om het milieu te beschermen. Maar het mooiste zou zijn dat wij bij ons zelf beginnen en ons dorp schoon houden.”

“De vraag die mij bezig houdt, is wanneer er bij de gemeentelijke overheid iemand hier iets aan gaat doen en het probleem niet genegeerd blijft. Ook iets roepen tijdens verkiezingen waarna het weer in de vergetelheid raakt, is geen oplossing. Gemeente en politie, doe iets om het probleem aan te pakken waardoor Laren echt de meest leefbare gemeente in Nederland wordt!”

Uit de krant