Overhandiging van intentieverklaring.
Overhandiging van intentieverklaring. Foto: Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum

Larense college De Brink en bibliotheek starten leesoffensief

Algemeen

LAREN - College De Brink en Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum slaan de handen ineen om de taalvaardigheid van leerlingen te bevorderen. De school en de bibliotheek hebben hiertoe een intentieverklaring ondertekend.

“Door deze samenwerking komt expertise van de bibliotheek de school binnen en worden de docenten gestimuleerd om dieper in te gaan op het leesonderwijs van de leerlingen,” schrijft Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum. “Dit vormt de ideale basis om de leesmotivatie en pleier van de leerlingen te vergroten.”

De bibliotheek gaat verschillende workshops, presentatie en cursussen aanbieden op het gebied van leesbevordering en mediawijsheid. “Leerlingen van het college De Brink komen vaan met een taalachterstand op school. Ook zijn er veel leerlingen die Nederlands als tweede taal hebben. Voor een groot aantal leerlingen is het dus extra belangrijk om het leesonderwijs te bevorderen.”

“Al voor de coronacrisis bleek uit onderzoek dat een kwart van de 15-jarigen risico loopt op laaggeletterdheid. Hiermee presteren ze onder het niveau dat vereist is om goed te functioneren in het onderwijs en de maatschappij. In april verscheen al een rapport over de Staat van het Onderwijs waaruit blijkt dat tijdens de lockdown de leesprestaties verder achterblijven, juist bij minder kansrijke leerlingen. Voor velen is taal een struikelblok maar tegelijkertijd een voorwaarde om hogerop te komen. Een structurele aanpak van het taal- en leesbeleid op scholen is daarom noodzakelijk. De bibliotheek is een ideale partner voor de school om het lezen op school en thuis te stimuleren. Voor maximale resultaten is ook lezen buiten schooltijd een voorwaarde. Scholieren die niet lezen, kunnen moeilijker mee in de maatschappij. Daarom is leesplezier ook van groot belang: jongeren die lol hebben in lezen, gaan meer en beter lezen, en blijven lezen. Zij worden daardoor aantoonbaar beter in taal.”

Uit de krant