Myrthe Sier.
Myrthe Sier.
Bol-An

Myrthe Sier

Algemeen

Even voorbij ‘De Gooische Kip’ kwam ik Lex Muller tegen. De voormalige chef Sport van het Algemeen Dagblad, inmiddels 81, wees me op de ‘dame met het hondje’ die aan de overkant promeneerde met aan haar arm chique tassen van gerenommeerde modemerken.

Het was me vaker opgevallen hoe ze als een mannequin de catwalk die Laren heet, bewandelde. Een mix van show-off en natuurlijke vanzelfsprekendheid. ‘Weet je hoe ze haar noemen?’, vraagt Lex. ‘De Catherine Deneuve van Laren!’ Naar de glamouricoon van de Franse film, de ster uit ‘Belle de Jour’ ? Inderdaad heeft ze die tijdloze uitstraling. Een paar dagen later is ze gevleid als ik haar ‘bijnaam’ onthul en vraag om een interview. Ze woont in een lief zacht huis, een smaakvol met antiek ingericht appartement in Baarn. Aan de muur modernistische schilderijen van Jan Sluijters; Greet, de vrouw van de vermaarde kunstschilder en Liesje, zijn dochter. Klassieke muziek op de achtergrond: ‘Vaak tot 1 uur ’s nachts, zo mooi vind ik het.’ Op de bank naast haar Whopper, een asieltje via Marktplaats aangeschaft. Vijf jaar geleden verloor ze opeenvolgend in nog geen maand tijd haar goede vriend Wouter, haar man de Telegraafjournalist Wim van Geffen, en haar Maltezer hondje Floris.

Myrthe Sier is geboren in Edam. Dochter van een chocoladefabrikant uit Volendam en een moderne Friese moeder. ’Ze kan niet eens afwassen’, reageerden de Volendammers toen ze zagen dat mijn moeder broeken droeg en haar nagels lakte.’ Iedere dag gaat ze naar Laren. ‘Mijn auto gaat vanzelf. Ik hoeft niet eens te sturen. Ik ben altijd verliefd geweest op dit dorp met stadse allures.’ Haar hele leven was ze mannequin in binnen- en buitenland. Liep shows in het Hilton voor Pierre Cardin en Anna van Toor. Tournees van zes weken in voor- en najaar.

Bij toeval rolde ze in het vak: ‘Met mijn diploma’s van de kappersdagvakschool deed ik niks en men adviseerde mij een modellencursus te doen. Leuk, dacht ik, ik heb die cursus niet nodig, ben naar een bureau gestapt en werd gelijk aangenomen.’ Ze trouwde een 28 jaar oudere man: ‘De enige liefde in mijn leven. Ik ben een stier en besta uit trouw. Tot op de laatste dag – hij was 96 - heb ik hem verzorgd.

Wim was een sterke, goed gesoigneerde, intelligente persoonlijkheid. Hij wist alles. Coryfee en pionier op het gebied van misdaadverslaggeving. Schreef bestsellers over automobielen en kunst – ‘alle kathedralen van Europa heb ik wel met hem bezocht’ - 28 jaar woonden ze in Engeland. Met uiterlijk is Myrthe niet echt bezig: ‘Ik ga heus weleens voor een spuitje hier en daar: geen facelift. Je groeit ook geestelijk mee met je leeftijd.’ Ze is 74. ‘We hebben samen geen kinderen, want ik trouwde met een man van vijftig.’

‘Ik heb nooit een kinderwens gehad.’ Waarom niet? ‘Niet omdat ik tegen kinderen ben, maar ik ga ervan uit dat iedere vrouw die geboren wordt niet automatisch geschikt is als moeder en daar ben ik er een van. En dus ben ik er niet aan begonnen. Ik ben ook mijn eigen kind, want hoe leuk is dat niet? Ik heb iedere dag vakantie en ik ga lekker nergens naartoe. Alleen naar Laren.’

Uit de krant