Het aantal toegekende WW-uitkeringen blijft dalen in de regio.
Het aantal toegekende WW-uitkeringen blijft dalen in de regio. Foto: Hans Peijs

Aantal toegekende WW-uitkeringen in de regio blijft dalen

Algemeen

REGIO - Ook in juni bleef het aantal toegekende WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek dalen ten opzichte van de vorige maanden, laat het UWV weten.

In juni telde de organisatie 3990 WW-uitkeringen. Dat is een daling van 2,4% ten opzichte van mei. In vergelijking met vorig jaar nam het aantal WW-uitkeringen in de regio af met 593. Ook landelijk daalde het aantal uitkeringen. “Hoewel de toekomst in de context van de coronapandemie onzeker blijft, lijkt deze daling een teken van herstel van de arbeidsmarkt,” schrijft het UWV.

Volgens het UWV merken werkgevers dat het steeds moeilijker is om personeel te vinden. “De snelle toename van het aantal openstaande vacatures geeft aan dat er steeds minder kandidaten zijn om te voldoen aan de vraag vanuit veel sectoren. Van de openstaande vacatures in de regio heeft een groot deel betrekking op beroepen die voorkomen in het overzicht Kansrijke beroepen. Werkzoekenden met een achtergrond in een kansrijk beroep hebben een relatief goede kans om een baan te vinden.”

“De coronacrisis zorgde in de eerste helft van 2020 voor een forse afname van het aantal vacatures in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek. Omdat dit gepaard ging met een groei van het aantal mensen dat een WW-uitkering aanvroeg, nam de spanning op de regionale arbeidsmarkt af en werd de arbeidsmarkt minder krap. Deze spanning op de arbeidsmarkt wordt door UWV gemeten door het aantal openstaande vacatures te delen door het aantal personen dat in de eerste zes maanden van hun WW-uitkering zit: dit noemen we de spanningsindicator.”

“Het aantal openstaande online vacatures steeg de afgelopen zes maanden snel door het verder afschaffen van contactbeperkende maatregelen in heel Nederland. Zo kwam in december 2020 het totaal aantal openstaande online vacatures in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek nog uit op minder dan 1.500, maar eind mei verdubbelde dit aantal naar 3.000. Vooral in de door corona getroffen sectoren zoals horeca en schoonmaak groeide de vraag naar personeel procentueel sterk. Een nadere beschouwing van de vacature-ontwikkeling sinds de uitbraak van de coronacrisis geeft een duidelijk beeld van de beroepen waarin de vraag in Gooi en Vechtstreek absoluut gezien het meest is toegenomen. Naast technische beroepen staan onder andere schoonmakers, docenten (seizoensinvloed) en managers verkoop en marketing in de regionale top 8 van snelste stijgers.”

Uit de krant