Eemnes Energie werkt als lokale energiecoöperatie samen met Eemnessers en partners aan een volledig energieneutraal en duurzaam Eemnes.
Eemnes Energie werkt als lokale energiecoöperatie samen met Eemnessers en partners aan een volledig energieneutraal en duurzaam Eemnes. Foto: Eemnes Energie

Samen in debat over een duurzamer en groener Eemnes

Natuur en Milieu

EEMNES - De coöperatie Eemnes Energie en het burgerinitiatief de Vuurmeesters organiseren op 23 september een Energieavond voor de inwoners van Eemnes. “Het is een verrassend programma om kennis op te doen of juist te delen over energie en verduurzaming”, vertelt de organisatie. “Centraal staat wat je zelf, of samen met buurtgenoten, kunt doen.” 

De discussie over de energietransitie staat op een te grote afstand van Eemnessers zelf, stellen Peter van Drenth, voorzitter van Eemnes Energie en Vuurmeester Martin Overbeeke. Een grote Energie Avond in het Huis van Eemnes op 23 september moet daar verandering in brengen. Van Drenth: “Wij willen mensen op weg helpen om zelf aan de slag te gaan en daarnaast inwoners inspireren om samen op te trekken voor een duurzamer Eemnes.”

Op de donderdagmarkt op de Minnehof delen Peter van Drenth, Martin Overbeeke en Jos Willink aan zo veel mogelijk mensen de flyer met de aankondiging voor de Energie Avond uit. Met iedereen die wat tijd over heeft, knopen de drie een gesprekje aan over de kansen voor een groener Eemnes. Een aantal marktgangers belooft zeker naar de avond te komen. “Zaterdag staan we er weer”, verklaart Overbeeke. “We hopen dan ook de jongeren te bereiken, die nu op school zitten.”

Praattafel

De Energie Avond is de eerste grote energie kick-off die Eemnes Energie en de Vuurmeesters in Eemnes organiseren. In twee plenaire zalen in het Huis van Eemnes kunnen bezoekers sessies van twintig minuten volgen over allerlei thema’s die samenhangen met de energietransitie.
“Een spreker van TKI Urban Energy vertelt over de mogelijkheden en de kosten om het eigen huis te verduurzamen, mensen kunnen op de avond ook meteen een afspraak maken met onze energiecoaches voor persoonlijk besparingsadvies bij hen thuis”, zegt Van Drenth enthousiast.

Daarnaast is er een energiemarkt en komt er een ‘praattafel’. “Hier kunnen bewoners één-op-één hun vragen stellen, maar ook hun eigen ideeën over een duurzamer Eemnes op tafel leggen”, is het vervolg van de voorzitter van Eemnes Energie. “Wij sluiten de avond af met een plenair debat.”

Inspiratie

Overbeeke hoopt dat bezoekers tijdens de avond niet alleen inspiratie opdoen om zelf te verduurzamen, maar dat er ook een collectieve beweging ontstaat. “Vuurmeesters zijn bezorgde burgers die merken dat het debat over de omslag naar duurzame energie buiten hen om wordt gevoerd”, legt hij uit. “Ik hoop dat de Energie Avond een boost geeft aan de betrokkenheid van Eemnessers bij een discussie die ons allemaal raakt.”
Een groener Eemnes houdt overigens volgens de Vuurmeester niet op bij wel of niet zonnepanelen op het dak. “Wij hebben ook contact gelegd met Sight Landscaping dat het groenonderhoud hier doet. Zij zijn heel enthousiast en willen zeker meewerken aan meer groen in de wijk. Leefbaarheid in de wijk en duurzaamheid gaan voor ons hand-in-hand.”

IJsclub

De ideeën die bewoners aan de praattafel en tijdens het slotdebat opperen voor een groener en duurzamer Eemnes, wil Peter van Drenth voorleggen tijdens de maandelijkse bijeenkomst tussen de gemeente en de lokale energiecoöperatie.
Ook hoopt hij dat door de Energie Avond Eemnessers zich meer zullen verenigen. “Eemnes Energie heeft nu veertig leden. Dat is te weinig om bij de gemeente voet aan de grond te krijgen. Ons streven is dan ook om met vierhonderd leden tien keer zo groot te worden.” Lachend: “Het liefst zou ik zien dat Eemnes Energie meer leden heeft dan de IJsclub, waarvan bijna elke Eemnesser lid is.”

Buurtgesprekken

De Energie Avond moet ook een impuls geven aan andere initiatieven van Eemnes Energie, zegt Van Drenth tot slot. “We willen meer energiecoach- en buurtgesprekken gaan voeren. Daarvoor hebben we enthousiaste mensen nodig. Het zal mooi zijn als wij ook hen in het Huis van Eemnes ontmoeten.” Ook Overbeeke hoopt dit van harte. “Wij hebben mensen nodig om Eemnessers meer zeggenschap te geven over de veranderingen die eraan komen.”

De Energie Avond is 23 september vanaf 19.30 uur in het Huis van Eemnes. Aanmelden op: eemnesenergie.nl. 

Uit de krant