Afbeelding
Foto: Reineke Plooijer

Dore Smit: een bekend, vertrouwd gezicht

Algemeen

Het is inmiddels ruim drie maanden geleden dat Dore Smit, de ‘wilde gans’, op 87-jarige leeftijd overleed. Ze begon haar tv-carrière in 1960 als omroepster bij de IKOR, dat werd opgevolgd door de IKON. Door de jaren heen zou ze een bekend en vertrouwd gezicht worden voor vele kijkers.

Dore werd geboren in Scheveningen als oudste in een gezin van drie kinderen. Na het meer uitgebreid lager onderwijs vond Dore een baantje als secretaresse op een advocatenkantoor. Dit combineerde ze met een acteursopleiding aan de toneelschool in Amsterdam. 

In 1956 maakte ze haar debuut als actrice. Ze speelde in tientallen drama’s uit de beginjaren van de Nederlandse televisie. Dore had rollen in onder andere ‘Memorandum van een dokter’, ‘De klop op de deur’, ‘Het onvruchtbare huwelijk’ en de jeugdserie ‘De Kris Pusaka’. Daarnaast stond ze op de planken bij Toneelgroep Studio, de Nieuwe ­Komedie en uiteindelijk het Nationale Toneel. 

(Tekst gaat door onder de foto)

Aartsvader van de Nederlandse televisie, Erik de Vries, vroeg Dore in 1960 een screentest te doen als omroepster. Ze werd aangenomen en bleef het werk bijna veertig jaar doen. Na ruim 26 jaar presenteerde ze voor het laatst voor de ‘Wilde Ganzen’, die kleine praktische projecten voor mensen in de derde wereld ondersteunde. Als presentatrice van deze non-profit organisatie werd ze een van de bekendste fondsenwervers in Nederland. Dore was daarnaast commentator van verschillende programma’s, zoals ‘God in Frankrijk’ en ‘Woord voor Woord’. Ze werd in 1986 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar presentatiewerk. Haar laatste optreden als acteur was in de KRO-NCRV-dramaserie ­Keyzer & De Boer advocaten in 2008. 

Dore was getrouwd met acteur Erik Plooyer (1933-1988) ­uit Laren. Het echtpaar woonde lang in de Larense bossen. In 2011 kreeg Dore een eerste TIA, die leidde tot vasculaire dementie. Aanvankelijk kon ze daar goed mee leven, maar de laatste jaren werd ze enkele malen opgenomen in een verzorgingstehuis. Vlak voordat ze de TIA kreeg, besloot Dore verhuizen naar Den Haag om dichterbij haar familie te kunnen zijn. Daar werd ze verzorgd door haar dochter Reineke Plooijer, die zelf haar carrière als producer bij de TROS opgaf om haar moeder te verzorgen. 

Dore overleed op 5 juni 2021. Op haar rouwkaart staat: “Ik heb een mooi leven gehad, maar nu vliegt deze ‘wilde gans’ verder…”

Dore met haar kleinkinderen. (Foto: Reineke Plooijer)

Uit de krant