Vegan Masters: "Het is tijd voor verandering, maar willen mensen niet hun barbecueplezier ontnemen."
Vegan Masters: "Het is tijd voor verandering, maar willen mensen niet hun barbecueplezier ontnemen." Foto: Pexels

NK Vegan BBQ in Laren: “Veganistisch barbecueën is heerlijk, gevarieerd en toegankelijk.”

Algemeen

LAREN - Op 25 september vindt het eerste NK Vegan BBQ plaats bij de Groene Afslag in Laren. Vegan Masters organiseert dit evenement om te laten zien hoeveel mogelijkheden er zijn voor volledig plantaardige ingrediënten tijdens het barbecueën.

Het NK zal plaatsvinden van 13:00 tot 18:30 uur. De locatie is een voormalig militaire kazerne die fungeert als duurzaam en circulair café, restaurant, flexwerkplek en evenementenlocatie. Er zal een markt aanwezig zijn met plant-based ondernemers en er wordt gecaterd door Vegan Masters. “Iedereen is welkom!”, meldt het team. “Het gaat een fantastische dag worden.”

Betere wereld en gezonder eten

“Met dit evenement gaan wij Nederland laten zien dat veganistisch barbecueën heerlijk, gevarieerd en toegankelijk is”, vertelt Vegan Masters. “Er bestaan namelijk wereldwijd meer dan 20.000 verschillende soorten eetbare planten! Daarnaast bespaart plantaardig eten dierenleed, water en CO2-equivalenten. Het draagt dus bij aan een mooiere en eerlijkere wereld.”

Ook wil Vegan Masters laten zien dat een vegan barbecue kan bijdragen aan een gezond voedingspatroon. “De traditionele barbecue met vleesgerechten tikt al snel meer dan 1600 kilocalorieën per persoon aan”, legt het team uit. “Dat staat gelijk aan ongeveer 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, in één enkele maaltijd. Een dergelijk voedingspatroon lijkt niet gezond in een tijd waar wereldwijd meer mensen lijden aan overgewicht dan aan ondervoeding. Wij zien dat het tijd is voor verandering, maar willen mensen niet hun barbecueplezier ontnemen. Ons doel is om te laten zien dat het ook anders kan.”

Veel samenwerking

Vegan Masters staat er niet alleen voor tijdens het NK. De jury zal bestaan uit Giel Beelen, Veerle Vrindts (ProVeg), Kirsten Gielen (Vegan Masters) en Bastiaan van der Staak (De Groene Afslag). Yakiniku Grill en Bidfood verzorgen respectievelijk te barbecues en gratis tickets naar FoodYard voor deelnemers. Vivera is de hoofdsponsor van het evenement. Deze grote speler op het gebied van vleesvervangers ageert dat minder vlees eten resulteert in een beter leven. 

Culinaire identiteit

De beoogde deelnemer voor dit evenement is chefkok of zeer getalenteerd amateur. “We rekenen immers op culinair hoogstaande inzendingen”, aldus het Vegan Masters-team. Van de deelnemers worden twee gerechten verwacht: de ‘barbecue platter’, bestaande uit vijf onderdelen, en de ‘signature burger’. Vegan Masters “De burger wordt vaak gezien als het ultieme barbecuegerecht. We hopen dat deelnemers hiermee hun culinaire identiteit zullen uiten.”

Uit de krant