Afbeelding
Foto: Hut van Mie

Hut van Mie kijkt terug op succesvolle praktijksessie voor energiecoaches

Natuur en Milieu

LAREN/BLARICUM - Energie-initiatief de Hut van Mie - “van, voor en door Laarders en Blaricummers” - organiseerde op vrijdag 15 oktober een gezamenlijke eerste praktijksessie voor haar energiecoaches. De sessie was onderdeel van het permanente nascholingstraject van de coaches.

“Onze energiecoaches zijn een team van vrijwilligers uit Blaricum en Laren die, na een trainingstraject, hun mede dorpsgenoten helpen met energiebesparing en de verduurzaming van hun woning”, legt de Hut van Mie uit. “Dat doen ze kosteloos en ze worden daarbij ondersteund door beide gemeenten.” 

Succesvolle bijeenkomst

Een bekend en complex pand in Laren was als onderzoeksonderwerp gekozen. “De energiecoaches kregen tekst en uitleg van architect/bouwkundige en mede energiecoach Ronald F. Spaan”, vertelt de Hut van Mie verder. “Het doel van deze praktijksessie was het goed leren ’lezen‘ van een gebouw. In de praktijk betekent het dat je alle bouwonderdelen onderzoekt en uiteindelijk kan beoordelen hoe zo’n gebouw het beste is te verduurzamen. De bijeenkomst werd volgens de betrokkenen een groot succes. Nu de coronaregels daarvoor meer ruimte geven, hebben de coaches elkaar weer beter leren kennen en ook hun kennis op een speelse manier kunnen vergroten. Al met al een typerend voorbeeld van het verschil tussen het leren van papier en beeldscherm over isolatiemaatregelen én het met de eigen ogen bekijken van materialen en bouwdetails. De praktijksessie gaf voldoende aanknopingspunten voor coaches bij de problemen zich kunnen voordoen in het veld bij het adviseren van de medebewoners in de dorpen.”

De Hut van Mie

Het energie-initiatief - opgericht in 2018 - richt zich op kennisvergaring en kennisdeling op het gebied van de energietransitie, het ondersteunen en ontzorgen van de bewoners en het duurzaam en coöperatief opwekken van energie. “En dat alles ván, vóór en dóór de bewoners van Blaricum en Laren”, aldus de Hut van Mie, “vanuit het perspectief van de bewoners, en zonder commerciële belangen.”

Wilt u een afspraak maken met een van de energiecoaches? Dan kan via https://www.hutvanmie.nl/contact/ of met een e-mail met uw gegevens aan energiecoach@hutvanmie.nl. 

Afbeelding

Uit de krant