In de regio kleuren al jaren verschillende gebouwen oranje.
In de regio kleuren al jaren verschillende gebouwen oranje. Foto: Tom Loman

Gemeenten doen mee aan ‘Orange the World’ campagne

Algemeen

BEL - Wereldwijd krijgt een op de drie vrouwen in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld. Ook in de Gooi- en Vechtstreek, laat de regio weten. “Dat moet stoppen.” Daarom doen zij mee aan de wereldwijde actie ‘Orange the World’.

Van 25 november (de Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december (de Dag van de Rechten van de Mens) vinden jaarlijks zestien dagen van actie tegen geweld tegen vrouwen plaats. Om de actie zichtbaar te maken kleuren in Laren Blaricum en Eemnes in die periode verschillende gebouwen oranje, waaronder kerken en het gemeentehuis.

Taboe

“De kans dat vrouwen te maken krijgen met geweld in huiselijke kring of seksueel geweld is groter dan iedere andere vorm van geweld,” schrijft de gemeente. “Een op de tien Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, een op de vijf is weleens mishandeld door een (ex)partner en meer dan 75 procent van de vrouwen en meisjes is slachtoffer van een vorm van seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag. De overgrote meerderheid doet hiervan echter geen aangifte of melding. Veelal omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden.”

“Iedereen kan een rol spelen in het stoppen van geweld,” vervolgt de gemeente. “Natuurlijk door zelf geen geweld te gebruiken. Maar ook door vrouwen en meisjes die geweld melden serieus te nemen, te steunen en te doen wat nodig is om hen zich veilig te laten voelen. Of het taboe te doorbreken door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en anderen aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag.”

Activiteiten

In de Gooi en Vechtstreek zetten de Soroptimisten zich ook in voor Orange the World. Dit is een organisatie van vrouwen die zich inzet voor de verbetering van de levens en positie van vrouwen en meisjes. De Soroptimisten in de regio organiseren allerlei activiteiten, vooral in Hilversum en omgeving. 

Daarnaast zijn er ‘orange table talks’ te beluisteren waar mannen en vrouwen in gesprek gaan over hun eigen rol in het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes. 

De activiteiten die in de regio worden georganiseerd en de gesprekken zijn terug te vinden via www.orangepaper.nu.

Vrouwen en meisjes die te maken hebben met geweld, kunnen contact opnemen met de politie via 0800-8844. Als het gaat om geweld in huiselijke kring kan er (anoniem) contact worden 2 van 2 opgenomen met Veilig Thuis via 0800-2000. Is er sprake van een onveilige situatie of een crisis en is er direct hulp nodig? Bel dan met 112.

Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 23:33
Afbeelding
Karter Coen Doorn wint koningsklasse NK Sport 1 jul, 18:30
Afbeelding
Klaas Gubbels ontvangt Singerprijs 2022 Cultureel 1 jul, 15:32
Afbeelding
“De huis-aan-huiskrant is een onmisbare informatiebron” Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Concert beiaardier en organist in Johanneskerk Laren Cultureel 1 jul, 07:44
Afbeelding
Steeds meer meldingen van sloopplant Japanse duizendknoop Natuur en Milieu 30 jun, 17:38
Afbeelding
Lezing door journalist en rasverteller Nol van Bennekom Cultureel 30 jun, 14:02

Uit de krant