Felix Haas ontving de Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Felix Haas ontving de Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Foto: Gemeente Blaricum

Koninklijke Onderscheiding voor Felix Haas

Algemeen

BLARICUM - Prof. dr. Felix Haas heeft deze week uit handen van burgemeester Joan de Zwart-Bloch een bijzondere Koninklijke Onderscheiding ontvangen, die van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gebeurde de uitreiking in klein gezelschap. Felix Haas ontvangt deze onderscheiding in zijn hoedanigheid als hoogleraar congenitale cardio-thoracale chirurgie aan het UMC Utrecht/Wilhelmina Kinderziekenhuis. Voor de onderscheiding van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw komen personen in aanmerking met exceptionele verdiensten voor de samenleving, groter dan van hem of haar verwacht mocht worden. 

Wilhelmina Kinderziekenhuis 

Felix Haas werkt vanaf 2004 als afdelingshoofd van de congenitale hartchirurgie bij UMC Utrecht, het Wilhelmina Kinderziekenhuis. “Onder zijn leiding is het kinderhartcentrum uitgegroeid tot een expertisecentrum voor kinderen met een complexe aangeboren hartafwijking,” schrijft de gemeente. “Prof. dr. Felix Haas heeft bijna 5.000 hartoperaties geleid en enorm veel kinderlevens gered, waarmee de gezinnen compleet zijn gebleven. Bij bijna 1.000 kinderen werd de operatie uitgevoerd in de eerste 28 dagen na de geboorte. Zonder deze operatie zouden deze kinderen het niet hebben overleefd. Het werk van Felix Haas is baanbrekend en uniek in Nederland.”

Haas wordt als pionier in zijn vakgebied zowel nationaal als internationaal erkend. Ook in Turkmenistan hebben vele kinderen een betere kans op overleven gekregen.  

Uit de krant