Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Bijna 400 kinderopvanglocaties doen mee met campagne buiten spelen in de winter

Algemeen

LAREN/BLARICUM - Buiten spelen in de winter moet vanzelfsprekend worden. Terwijl kinderen in de zomermaanden gemiddeld zeventien uur per week buiten spelen, is dit in de koude maanden slechts acht uur per week.

Daarentegen brengen kinderen veel meer tijd achter een schermpje door. IVN Natuureducatie en kinderopvangorganisatie Humankind willen met de campagne ‘Hartje Winter’ dit tij keren.

Noord-Holland
In de provincie Noord-Holland doen sinds maandag 385 kinderopvanglocaties mee met de eerste landelijke editie.

Buiten spelen in het groen is goed voor de motoriek, concentratie en gezondheid, zo bewijst wetenschappelijk onderzoek. Desondanks is buiten spelen sterk op zijn retour.

Nooit buiten
15 procent van de kinderen speelt überhaupt nooit buiten (onderzoek Kantar Public in opdracht van Jantje Beton) en in de wintermaanden wordt ruim 50 procent minder buiten gespeeld dan in de zomer (onderzoek Mulier Instituut).

Bijna de helft van de kinderen is in de wintermaanden amper vijf uur per week buiten te vinden.

‘Hartje Winter’
IVN Natuureducatie en kinderopvangorganisatie Humankind hebben om die reden de handen ineengeslagen en het buitenspeelprogramma ‘Hartje Winter’ ontwikkeld.

Dit programma, boordevol winterse activiteiten en spelletjes buiten, heeft de afgelopen drie winters als pilot gedraaid op locaties van Humankind.

Gratis aangeboden
Vanwege het grote succes wordt het nu gratis aangeboden aan alle kinderdagverblijven en bso’s in Nederland en daarbuiten, zodat alle kinderen in de opvang hiervan kunnen profiteren. In heel Nederland doen ruim 3.700 kinderopvanglocaties mee.

“In de winter is naar buiten gaan een extra uitdaging. Het is koud en nat, wat de drempel verhoogt. Maar het is natuurlijk wel heel gezond”, licht Marijke Koekkoek, manager Pedagogiek en Kwaliteit van Humankind het programma toe.

Blij
“Daarom is er echt gekozen voor activiteiten waar iedereen blij van wordt, zoals spelen met de wind, schilderen in de sneeuw, winters koken en verhalen vertellen rond een kampvuur. De boodschap is: naar buiten gaan is leuk.”

Vincent van der Veen, programmamanager Kind en Natuur bij IVN Natuureducatie, onderschrijft dit volledig.

Ontwikkeling
“Kinderen zitten helaas steeds meer binnen en dan vaak achter een schermpje. Dat is best een treurige constatering, want buiten spelen is juist zo leuk en goed voor de ontwikkeling.”

“We zijn daarom heel bij met deze campagne. Het zou mooi zijn als het een sneeuwbaleffect veroorzaakt en nog meer kinderopvanglocaties zich aansluiten.”

Het buitenspeelprogramma ‘Hartje Winter’ loopt van 10 tot en met 28 januari 2022.

Afbeelding
Uitgebreide kunstexpositie bij Gijselman Exposities met diverse werken Cultureel 19 uur geleden
Afbeelding
Ex-stadsdichter Gerard Wortel en cellist Bas van Waard in Brinkhuis Cultureel 18 mei, 16:55
Afbeelding
Samen genieten van het Goede Buren Diner in Eemnes Mensen 18 mei, 12:42
Afbeelding
Thema Sint Jansprocessie ‘Op de weg van de Vrede’ Cultureel 18 mei, 07:32
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding dominee Job de Bruijn Mensen 17 mei, 16:32
Afbeelding
Aanpassingen tracé snelle bus in Blaricummermeent Algemeen 17 mei, 15:40
Afbeelding
Twee dagen schaapscheerdersfeest bij Goois Natuurreservaat Natuur en Milieu 17 mei, 07:30

Uit de krant