Afbeelding
Foto: Bob Awick (archief)

136 leerlingen in Laren leggen het VVN praktisch Verkeersexamen af

Algemeen

LAREN - Veilig Verkeer Laren verzorgt in samenwerking Politie en Gemeente het VVN praktisch Verkeersexamen op woensdag 6 april. Het examen wordt afgenomen door de Groep 7 leerlingen van vier Larense basisscholen.

In totaal doen er dit jaar 136 leerlingen mee. De start vindt zoals ieder jaar plaats bij basisschool De Binckhorst - St. Jan aan de Eemnesserweg 17 in Laren.

Kinderen kwetsbaar in verkeer
Jaarlijks raken er ongeveer 2.000 kinderen in het verkeer ernstig gewond. Bij alle ongevallen met kinderen in de groep 0 tot 15-jarigen is ongeveer de helft als fietser betrokken bij een ernstig ongeval, een kwart als voetganger en een kwart als autopassagier.

Nog altijd zorgt het verkeer voor te veel jonge verkeersslachtoffers. VVN werkt er daarom hard aan om zoveel mogelijk kinderen te laten deelnemen aan het VVN praktisch Verkeersexamen.

Kinderen die het schriftelijk Verkeersexamen doen, kunnen nu in praktijk laten zien wat ze hebben geleerd.

Examen Laren
De route van het VVN praktisch Verkeersexamen is zorgvuldig uitgezet in Laren en komt overeen met de dagelijkse werkelijkheid.

Tijdens dit examen beoordelen diverse controleposten de kinderen op onder andere het stoppen voor verkeerslichten, het verlenen van voorrang en het aangeven van richting.

Fietscontrole 
Kinderen mogen alleen aan het VVN praktisch Verkeersexamen deelnemen op een fiets die aan alle wettelijke eisen voldoet.

Om ervoor te zorgen dat alle kinderen over een veilige fiets beschikken, is voorafgaand aan het VVN praktisch Verkeersexamen een fietskeuring. Deze vindt plaats op school, en goedgekeurde fietsen krijgen een OK-fietssticker.

Enquête ouders
De meeste kinderen mogen rond 9-10 jaar zelfstandig naar school. Vooral als de kinderen hebben laten zien dat ze de verkeersregels kunnen toepassen en verkeerssituaties kunnen laten zien.

Ook hoe veilig de route naar school is speelt een rol. De meeste ouders (71,2%) geven aan dat de route redelijk tot heel veilig is voor hun kind.

Wat vinden ouders de meest spannende stap als kinderen zelfstandig op pad gaan? Langere routes fietsen dan naar de basisschool, alleen in het donker fietsen en alleen naar de basisschool fietsen.

Uit de krant