Afbeelding
Foto: Vranz VanMaaren

Succesvolle start pilot doorstroommaatregelen woningmarkt Eemnes

Algemeen

EEMNES - In samenwerking met woningcorporatie de Alliantie en de gemeente Eemnes is dit jaar een pilot gestart om de doorstroming op de woningmarkt te stimuleren.

De eerste resultaten zijn al veelbelovend, de eerste huishoudens zijn namelijk al doorgestroomd naar een andere woning.

Doorstroming op de woningmarkt houdt in dat een huishouden van de ene naar de andere woning verhuist. Hiermee wordt de achtergelaten woning beschikbaar gesteld voor anderen.

Van Groot Naar Beter
Via de Van Groot Naar Beter-regeling (VGNB) krijgen Eemnessers die naar een woning verhuizen die beter bij hun woonsituatie past voorrang op andere huurders.

Huurders kunnen ook gebruik maken van woonlastengewenning en hiermee hun verhuiskosten gedeeltelijk vergoed krijgen.

Eerste resultaten
Deze regelingen zijn succesvol van start gegaan. Aan het begin van de pilot hebben zich 13 mensen bij de Alliantie gemeld voor de VGNB-regeling.

Van die 13 mensen zijn al 4 huishoudens verhuisd. Deze huishoudens zijn verhuisd van een vierkamer  eengezinswoning naar een driekamer woning of appartement. 

Blij
Wethouder Wilma de Boer-Leijsma: “Ik ben ontzettend blij met deze ontwikkeling. De doorstroommaatregelen lijken dus een succes te worden.”

“Zo kunnen we mensen helpen naar een beter passende woning. De vrijgekomen woningen kunnen dan weer ingezet worden voor starters en gezinnen.”

Evaluatie
De pilot gaat 1 jaar duren en is alleen voor huurders die een sociale huurwoning van de Alliantie in Eemnes huren.

Wanneer het jaar klaar is, evalueert een onafhankelijk bureau de pilot. Het ligt dan aan de evaluatie of de pilot verlengd of beëindigd gaat worden.

Meer informatie
Meer informatie hierover is te vinden op: eemnes.nl/doorstroming en op de-alliantie.nl/over-de-alliantie/projecten/amersfoort/voorrangsregeling-eemnes.

Uit de krant