Afbeelding
Foto: Historische Kring Laren

Jeugdherinneringen aan Tweede Wereldoorlog in Kwartaalbericht Historische Kring Laren

Algemeen

LAREN - Het nieuwe Kwartaalbericht nr. 160 van de Historische Kring Laren bevat jeugdherinneringen aan de Tweede Wereldoorlog.

Corrie Majoor-Vos (87), auteur van het boek ‘De molen van Laren’, vertelt over haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Zij woonde naast Johannes (Jan) Bus, die bij een voedseltocht in 1945 overleed.

Dood van Bus
Zijn dochter Hennie (93) vertelde haar verhaal aan Ben Calis en John Timmerman van het 4-5 mei comité. Dit had een artikel over de gebeurtenissen die leidden tot de dood van Bus tot gevolg.

Door het project van het 4-5 comité ‘Geef ze een gezicht’, kwam het verhaal tot stand. Op de website herinneringsbomenlaren.nl staan meer namen en beschrijvingen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Bestek
Steven Weinberg, Aaldrik Hermans en Gon Strazza-Brinkman hebben het boek Het bestek van de Naarderstraat’ over de Tweede Wereldoorlog gepubliceerd.

In het boek gaat het over bestek met de naam ‘Plate’ erin gegraveerd, die Steven. in bezit heeft. Hoe kwam dit? Die vraag heeft tot een speurtocht geleidt, waar dit boek boeiend verslag van doet.

Kwestie Laren
Auteur Bart de Cort heeft zich in zijn boek over ‘de kwestie Laren’ kritisch opgesteld over de rol die burgemeester Hubert van Nispen van Sevenaer in 1934 vervuld heeft.

Hij had namelijk vier jonge, linkse Duiters naar Hilter-Duitsland gestuurd, waar er toen landelijk veel onrust over ontstond. Ook beschrijft De Cort de rol van de betrokken politiemannen, zowel in 1934 als later in de Tweede Wereldoorlog.

Herman ten Kroode 
Herman ten Kroode (81), in zijn werkzame leven psychotherapeut in Utrecht, vertelt in zijn herinneringen dat hij in 1944 naar de Montessorikleuterschool in villa Binckhorst bij het hertenkamp ging.

Toevallig heeft het Kwartaalbericht ook een interview met Alexander Henny, een achterkleinzoon van Maria Montessori en uitgever van haar oorspronkelijke werken.

Nazaten soldaten Napoleon 
Drie nazaten van de Laarders die in het leger van Napoleon hebben gezeten komen in dit Kwartaalbericht aan het woord: Bert Calis, Hein Calis en Paul de Graaf.

Ook wordt er weer aandacht besteedt aan het ‘het Gat van Hamdorff’, door middel van een ingezonden stuk van oud-wethouder Fok Bierlaagh.

Kunst
Het tweede deel van een artikelenreeks over 150 jaar Laren als schilderdorp en de rubriek ‘Kunst uit het dorp van Mauve’, komen aan bod.

Het Kwartaalbericht wordt bezorgd bij leden-donateurs van Historische Kring Laren. Ze zijn ook los te koop voor 4 euro in de Lindenhoeve, geopend ’s zaterdags van 14.00 – 16.00 uur.

Uit de krant