Afbeelding
Foto: ANP

Herdenking van oorlog vraagt om nieuwe lokale activiteiten

Algemeen

BEL - Deze week staat Nederland weer stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. In het hele land wordt herdacht en gevierd. Het aantal Nederlanders dat de oorlog heeft meegemaakt slinkt elk jaar weer verder.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zet in op nieuwe activiteiten in de wijken om het herdenken van de oorlog aansprekend te houden. “Vergeten mogen we nooit”, zegt Micha Gelber, overlevende van de Tweede Wereldoorlog 

De inmiddels 87-jarige Gelber is nog dagelijks met de Tweede Wereldoorlog bezig. Hij was vierenhalf jaar oud toen de Duitsers Nederland binnenvielen. Gelber overleefde met zijn broer en ouders het bombardement op Rotterdam en de gevangenschap in Westerbork en Bergen-Belsen.

Bijna onmogelijk
“Het is statistisch bijna onmogelijk dat ik dit met mijn broer en ouders overleefd heb”. In april 1945 maakte hij met zijn familie deel uit van het Verloren Transport, het laatste treintransport met ruim 2.400 gevangenen uit Bergen-Belsen die door de nazi’s werden afgevoerd tot ze door de Russen bij het Duitse Tröbitz werden bevrijd.

Gelber denkt vaak met dankbaarheid terug aan zijn ouders. “Zonder hun bescherming hadden mijn broer en ik het niet gered. Zij hebben op cruciale momenten moedige beslissingen genomen.” 

Minder overlevenden
Zijn ervaringen met de oorlog deelt Gelber onder meer graag op scholen. “Kinderen weten minder van de Tweede Wereldoorlog en er zijn steeds minder overlevenden. Daarom vind ik het belangrijk om mijn verhaal te blijven vertellen. Vergeven kunnen we niet, vergeten mogen we nooit. Het onderwijs heeft hier een belangrijke rol in.”

Naar schatting maakten 1,3 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn de bevrijding in 1945 mee. Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus uit CBS-cijfers van 2020. Het aantal Nederlanders dat de oorlog heeft meegemaakt daalt in rap tempo. Vijf jaar geleden bestond de groep nog uit meer dan 1,8 miljoen Nederlanders, sindsdien is deze groep met bijna een derde geslonken.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

In de gemeente Laren is 15,4 procent 76 jaar of ouder. In de gemeente Blaricum is 8,5 procent 76 jaar of ouder en in de gemeente Eemnes is 7,3 procent 76 jaar of ouder volgens de laatste analyse van LocalFocus. Deze mensen zijn geboren voor de bevrijding van Nederland en kunnen dus herinneringen hebben aan de Tweede Wereldoorlog.

Landelijk ligt dit percentage op 7,5 procent. De gemeente Laren en Blaricum liggen dus boven het landelijk gemiddelde van ouderen die herinneringen kunnen hebben aan de Tweede Wereldoorlog. De gemeente Eemnes ligt onder het landelijk gemiddelde. De Noord-Hollandse gemeente Laren springt met 15,4 procent mensen van 76 jaar of ouder er bovenuit.

Voor iedereen
Om Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei voor iedereen aansprekend te houden, worden nieuwe activiteiten georganiseerd. “Denk bijvoorbeeld aan de Vrijheidsmaaltijden die dit jaar door het hele land georganiseerd worden”, zegt Gerben van den Berg van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

“Juist ook in wijken waarin veel mensen wonen met een familiegeschiedenis buiten het huidige Nederland. Vrijheid deel je met elkaar.”

Dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn maakt de oorlog in Oekraïne dit jaar nog eens extra duidelijk. “De gedachten van velen zullen op 4 en 5 mei ook uitgaan naar alle onschuldige mensen die op dit moment slachtoffer zijn van dit gewelddadige conflict”, zegt Van den Berg.

Overlevende van de Tweede Wereldoorlog Gelber doet het conflict in Oekraïne ook denken aan vroeger. “In de Tweede Wereldoorlog werden er ook steden platgegooid en dat gebeurt daar nu ook. Vreselijk.”

Wie en wat wordt herdacht?

In Nederland herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 worden ook de slachtoffers van de oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen grote aantallen mensen om. Velen stierven door oorlogsgeweld of uitputting, zowel in Europa als in Zuidoost-Azië. Ook zijn veel mensen omgekomen omdat zij in verzet kwamen. Zes miljoen Joden, waarvan 104.000 uit Nederland, kwamen om tijdens de Holocaust. De Holocaust was de opzettelijke en georganiseerde vervolging van en op Joden.

Ook Roma en Sinti werden slachtoffer van genocide door de nazi’s. Schattingen over het aantal Roma en Sinti dat omkwam tijdens de oorlog, lopen uiteen van 220.000 tot 1,5 miljoen waarvan 215 Roma en Sinti uit Nederland.

In het hele land zijn op 5 mei activiteiten om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren. Nederland staat dan stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. De overheid koos voor deze datum omdat op die dag de Duitsers zich overgaven.

Redactionele bijdrage van persbureau ANP

Uit de krant