De al eerder ontdekte bunker in tuin Slingerbosch.
De al eerder ontdekte bunker in tuin Slingerbosch. Foto: Gemeente Huizen

Deelnemers gezocht voor onderzoek Scars of War

Algemeen

BEL - Landschap Erfgoed Utrecht gaat komende maanden via het onderzoek Scars of War samen met honderden vrijwilligers onontdekte oorlogssporen in het landschap van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi in kaart brengen. Iedereen kan meedoen. 

“Veel loopgraven, kazematten en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog zijn bekend, maar veel militair erfgoed is nog niet ontdekt”, legt Landschap Erfgoed Utrecht uit. “Wat gaat er schuil in het landschap van de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi?”

Completer beeld
Het onderzoek Scars of War is uniek: nog niet eerder was er een ‘citizen science project’ naar het landschap van de Tweede Wereldoorlog in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Vrijwilligers gaan hoogtekaarten (LiDAR) afspeuren en markeren wat zij zien.

Het onderzoek is een initiatief van archeologen Wouter Verschoof-van der Vaart en Anton Cruysheer van Landschap Erfgoed Utrecht.

Veel deelnemers
Wouter Verschoof-Van der Vaart: “Ons eerdere citizen science project naar archeologisch erfgoed zoals grafheuvels en karrensporen, ‘Erfgoed Gezocht’, had ruim 4.500 deelnemers. We hopen dat Scars of War ook weer veel deelnemers oplevert. Het gaat ons een completer beeld geven van het ‘conflict landschap’ uit de Tweede Wereldoorlog.”

Anton Cruysheer voegt daaraan toe: “Veel mensen weten niet wat zich in hun eigen woonomgeving heeft afgespeeld. Veel sporen in het landschap zijn nooit goed in kaart gebracht. Scars of War levert mooie nieuwe kennis op en maakt meteen bewuster van de eigen omgeving.”

Effectief en efficiënt

Voor het project werkt Landschap Erfgoed Utrecht samen met de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden, provincie Utrecht, Steunpunt Monumenten & Archeologie Noord-Holland, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, vfonds en Stichting Elise Mathilde Fonds (Leids Universiteits Fonds).

De methode van het onderzoek kent een combinatie van geautomatiseerde detectie - Deep Learning of Artificial Intelligence - en citizen science. “Deze combinatie is effectief en efficiënt omdat de hoeveelheid sporen te groot is om met een klein groepje personen handmatig te analyseren”, aldus Landschap Erfgoed Utrecht.

Meer informatie, waaronder over deelname, is te vinden op landschaperfgoedutrecht.nl/scarsofwar.

Uit de krant