Voorlezen is goed voor de ontwikkeling en de bibliotheek heeft daar een project voor.
Voorlezen is goed voor de ontwikkeling en de bibliotheek heeft daar een project voor. Foto: Pexels

VoorleesExpress helpt thuis met voorlezen

Algemeen

BLARICUM - Bibliotheek Huizen - Laren - Blaricum heeft het project de VoorleesExpress om kinderen met een taalachterstand te helpen met voorlezen.

Ieder jaar verlaat 1 op de 5 kinderen in Nederland de basisschool met een taalachterstand. De VoorleesExpress is een landelijk initiatief dat door de bibliotheek wordt gecoördineerd om het percentage van de taalachterstanden te verminderen.

Het initiatief wil kinderen die moeite hebben met taal zoveel mogelijk ondersteuning bieden. Een betere taalvaardigheid biedt kinderen niet alleen betere kansen op school, maar ook betere kansen op een toekomst. Een vrijwilliger bezoekt eerst 20 weken lang een gezin om de voorleestraditie te introduceren.

Familie Ozcan
De familie Ozcan uit Blaricum doet er alles aan om de Nederlandse taal volledig onder de knie te krijgen. Zo is de moeder bijna iedere vrijdag bij het taalcafé te vinden en krijgt de vader begeleiding van een taalcoach. Daarnaast wilde het gezin dat hun dochter in contact zou komen met iemand die goed Nederlands spreekt. Ze kwamen bij de VoorleesExpress terecht.

De ouders vinden het heel leuk dat er iemand met hun dochter Elif (10) komt lezen. Elif leert van Karin hoe ze woorden moet uitspreken en de betekenis van de woorden. De moeder en vader zijn erg betrokken in dit proces en luisteren ook graag mee als Karin komt lezen met Elif. Met behulp van de VoorleesExpress kan het hele gezin dus leren. 

Woordenschat groter
De vooruitgang van Elif valt ook enorm op. Haar woordenschat is groter geworden en ze spreekt moeilijke woorden en klanken steeds beter uit.

Familie Ozcan is gedreven in het leren van de Nederlandse taal en bezoeken ook vaak de bibliotheek. Dit willen ze ook nog voortzetten als de 20 voorleessessies van de VoorleesExpress ophouden voor Elif. 

Vrijwilligers gezocht
Kijk voor meer informatie over de VoorleesExpress, kijk op bibliotheekhlb.nl. Wie vrijwilliger wil worden kan contact opnemen met Iris Beugelaar via voorleesexpress@bibliotheekhlb.nl of 035 525 74 10.

Uit de krant