Afbeelding
Bol-an

Mike Boddé en tolk Nataliya Van Straaten in gesprek met vluchteling.

Algemeen

Maandagmorgen zindert Laren nog na van een bewogen en drukbezocht patroonsfeest. Hoogtepunt een door honderden meegelopen Sint Jansprocessie met duizenden kijkers langs de route. De bloemen en planten – van zonnebloem tot eucalyptusstruik -  die de erepoorten dit jaar feestelijk sierden, worden ‘traditioneel’ op het plein voor de basiliek door de Broederschap voor een habbekrats aangeboden. Om 7.30 uur zijn ze in een mum van tijd verkocht. Pastoor Vriend – ‘Emeritus’, vult hij aan met een lach - kijkt het afgelopen weekend na 41 jaar tevreden terug op de wisseling van de wacht met de nieuwe parochieherder Nico van der Peet uit Amsterdam (‘pastoor in solidum’ van de Vitus in Blaricum, RK parochie in Huizen, en de Sint Jansbasiliek in Laren. Tevens werd hij door de bisschop tot rector van de St. Jans­basi­liek benoemd. Hij kreeg daarbij een her­dersschopje en mozetta als teken van zijn pastoor- en rectorschap­). 

Tijdens de processie liep ik achter burgemeester Mol die de eeuwenoude bedevaarttocht voor het eerst meemaakte. Hij was onder de indruk. ’s Avonds appte hij: ’Leo, het was echt een feest van saamhorigheid waarin dorp, traditie, cultuur en inwoners samensmelten. Voorrecht om hier burgemeester te mogen zijn!’ Achter mij, vermoedde ik, liepen gevluchte Oekraïense mensen. Uit Kiev bleek. Bizar, een paar uur eerder hadden veertien kruisraketten de stad getroffen. Houdt die smerige oorlog die al meer dan vijf maanden duurt en waar Russen onschuldige burgers kapotschieten en als oud vuil op straat achterlaten, dan nooit op? Ik dacht aan vrijdagavond toen de bogencomités hun erepoorten in het dorp bouwden en er tegelijkertijd in het oude Rabobankgebouw, waar zestig Oekraïense vluchtelingen huizen, een avond om niet werd aangeboden door pianist Mike Boddé. 

Ik was onder indruk van de populaire medepresentator van ‘Podium Witteman’: ‘Ik heb geprobeerd hier en daar wat te helpen, ben door de overheid van het kastje naar de muur gestuurd, maar uiteindelijk hielp Twitter. Burger Initiatief Laren reageerde als eerste. Het liefst help ik vanuit mijn eigen vak. Het is een buitengewoon voorrecht om te spelen voor mensen van wie je bijna zeker weet dat ze het waarderen. Ik ben gewoon heel erg boos op Poetin. Hij is knettergek. We moeten de Oekraïners in bescherming nemen. Het trof me toen Kiev werd gebombardeerd, de stad die notabene door de Russen zelf als bakermat van Rusland wordt gezien.’ Ik liep de processie met ons vaste groepje verder. Dit jaar was het thema ‘Op weg naar de vrede’. De bisschop sprak erover tijdens de Eucharistieviering op het kerkhof: ‘De rich­ting is dui­de­lijk. We hebben een basis nodig dat je niet aan je eigen lot bent overgelaten.’ Dat zit in ons dorp wel goed, dacht ik met honderd opgevangen Oekraïense vluchtelingen op een bevolking van elfduizend. Facilitair dan, want hoe bereik je die vrouw die ik bij het bankgebouw buiten zag zitten, een sigaretje rokend en mobieltje in haar hand. Wachtend op nieuws van man, vriend of familie? 

Bol an mensen, dinsdag 5 juli is er een benefietvoorstelling in Singer Laren voor Oekraïense kinderen. Voor een summerschool. Presentatie Fons de Poel en heel veel klassieke muziek en dans.
50 euro entree. Doen!

Leo Janssen
www.bol-an.nl

!
Afbeelding
Eemjazz weer te bewoneren in de Johanneskerk Cultureel 17 aug, 17:15
Afbeelding
Sluis Blaricummermeent moet beperkt schutten door droogte Natuur en Milieu 17 aug, 12:23
Afbeelding
Openbare laadpaal in de BEL-gemeenten vaak dichtbij Natuur en Milieu 16 aug, 17:25
Afbeelding
Jazz Festival terug in Laren Cultureel 16 aug, 12:12
Afbeelding
Noodkreet Voedselbank voor een Algemeen Coördinator en ruimte voor winteropslag Algemeen 15 aug, 13:48
Afbeelding
Feestelijk borrel voor Larense vrijwilligers Buurt & wijk 15 aug, 07:56
Afbeelding
Carminis Consort met ‘Cantate et Laudate’ Cultureel 14 aug, 15:56

Uit de krant