Afbeelding
Foto: BasBEL

Geslaagde BasBEL stoomsafari naar West-Friesland

Algemeen

LAREN/ EEMNES - Deelnemers waren enorm opgetogen over de stoomsafari van BasBEL naar de ‘historische driehoek’ van West-Friesland. Op 9 augustus vertrok de touringcar vanaf Johanneshove halfvol en na een stop bij het Huis van Eemnes volledig gevuld met enthousiaste excursieleden richting Enkhuizen. 

De stemming in de bus was direct opperbest. Voor veel van de 50 excursiegangers was het lang geleden dat ze een uitje hadden. Onderweg vanaf de Houtribdijk waren de Marker Wadden goed te bewonderen. Het nieuwste natuurgebied van Nederland, pas een jaar oud en kennelijk nu al, een walhalla voor vogels.

Boottocht
In Enkhuizen scheepte de groep in op de ‘Friesland’, het schip dat vroeger voer op de veerdienst Harlingen – Terschelling. Deze keer maakte het schip een toch het over het weidse IJsselmeer naar Medemblik. De overtocht duurde lang genoeg om na de koffie met appelgebak, op het buitendek te genieten van het prachtige gezicht op de vele grote zeilschepen in de glinsterende golven, waaronder ook de bruine vloot.

Bij het verlaten van de boot in Medemblik kregen de deelnemers een schipperslunch mee. In de schaduw van de stationshal, of toch op een perronbankje in de zon, bleek die iedereen goed te smaken. Een bezoek aan het oude stadje – dat al in 1289 stadsrechten kreeg van graaf Floris V – moet wachten op een volgende keer.

Stoomtram
In de stoomtram naar Hoorn, waren enkele wagons speciaal voor BasBEL gereserveerd. De houten banken waren hard, maar het uitzicht op het West-Friese landschap en op de vele oude stationnetjes maakte veel goed. Als de billen zeer deden, konden ze altijd nog een rondje door de tram maken naar het locomotiefje. De stoker stapte steeds behulpzaam opzij om het vuur achter het geopende kolendeurtje te laten zien. De fotorolletjes met maar 36 opnamen zijn gelukkig verleden tijd.

Tussenstop
De tussenstop was op het stationnetje Wognum-Nibbixwoud dat door de vrijwilligers van de Museumtram met veel liefde gerestaureerd is, inclusief de handbediende wisselkettingen, en waar op het perron zelfs het T-Fordje en bakfiets niet ontbraken.

Op het station in Hoorn was er tijd voor een ijsje of drankje. De liefhebbers keken nog even naar andere historische locomotiefjes. Daaronder was ook de trekker van de ‘Gooise moordenaar’, het bekende en beruchte vooroorlogse trammetje tussen Amsterdam en Laren dat zovele ongelukken veroorzaakte.

Gezellige terugtocht
Op de terugweg in de bus vanuit Hoorn was er onder het genieten van stroopwafels veel gezelligheid. Onverstoorbaar reed chauffeur Annelies het gezelschap weer veilig terug naar Laren en Eemnes. ‘Een geweldig mooie tocht’ liet een deelnemer weten, ‘nou vooral gezellig’ vulde een ander excursie compagnon aan.

Enkele wagons in de stoomtrein naar Hoorn speciaal gereserveerd voor BasBEL.
Afbeelding
!
Afbeelding
Gijs van Hall deel 2 Bol an 22 uur geleden
Afbeelding
PvdA Eemnes roept College op tot leiderschap en daadkracht Politiek 30 sep, 07:24
Afbeelding
BEL-Art toont de natuur van de Erfgooiers Cultureel 29 sep, 16:19
Afbeelding
Expositie Winnende Penselen Cultureel 29 sep, 14:34
Afbeelding
Deo et Arti brengt afwisselende Eenakteravond Cultureel 29 sep, 08:05
Afbeelding
Rouwcafé in het Brinkhuis Mensen 28 sep, 14:27
Afbeelding
Rondje Flevoland voor Oekraïense kinderen in Eemnes Algemeen 28 sep, 11:20

Uit de krant