Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage
Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage Foto: MLDS

Olympisch schaatskampioen uit Blaricum fietst mee met de Zuiderzee Klassieker

Algemeen

BLARICUM - Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage staat samen met Desiree van der Sluis en haar vriendinnen Nicolien, Marieke en Charlotte uit Haarlem morgen, zaterdag 24 september aan de start van de twaalfde editie van Zuiderzee Klassieker. 

Ze nemen deel aan de fietstocht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar spijsverteringsziekten. Dit is hard nodig, gezien deze ziekten de derde grootste oorzaak vormen van alle ziekenhuisopnamen door aandoeningen.

Ambassadeurschap van de Blaricummer
Het ambassadeurschap van Uytdehaage sluit naadloos aan op de missie van de MLDS: meer Nederlanders bewustmaken van het belang van een gezonde spijsvertering. De meervoudig wereldkampioen publiceerde onlangs zijn boek Opgeladen! waarin hij pleit voor een gezonde levensstijl op spiritueel, mentaal, fysiek en emotioneel niveau. 

“Als je goed voor jezelf en je spijsvertering zorgt en daarnaast voldoende beweegt, kan je een hoop ellende voorkomen”, vertelt Uytdehaage, aankomende zaterdag legt hij 80 kilometer af. “Daarom zet ik me met veel plezier in als ambassadeur van de Zuiderzee Klassieker. En wat is nou mooier om hiervoor zelf op de fiets te stappen en letterlijk in beweging te komen?”

Spijsverteringsziekten in de top drie
Het belang van een gezonde leefstijl en het effect hiervan op onze spijsvertering wordt ook onderschreven in recent onderzoek van het RIVM in opdracht van de MLDS. Hieruit is gebleken dat spijsverteringsziekten de derde grootste oorzaak vormen van alle ziekenhuisopnamen door aandoeningen, na hart- en vaatziekten en kanker. Zo belanden jaarlijks 150.000 mensen in het ziekenhuis met een maag-, lever- of darmaandoening.

Ook overleden meer mensen de afgelopen jaren aan deze aandoeningen. In de periode van 1996 – 2019 nam het aantal sterftegevallen met een kwart toe: in 2019 overleden 15.500 mensen door een aandoening aan de maag, darm of lever. Dat was ongeveer 10 procent van de totale sterfte.

Meer geld nodig voor onderzoek
Met de opbrengst van de Zuiderzee Klassieker wil de MLDS betere vroegdiagnostiek en een betere kwaliteit van leven realiseren voor mensen met spijsverteringsziekten, zoals darm- of slokdarmkanker, de ziekte van Crohn, Coeliakie, Prikkelbare Darm Syndroom en andere maag-, darm- en leveraandoeningen. Ziektes die elke dag grote impact hebben op het leven van meer dan twee miljoen buikpatiënten.

Meedoen kan op iedere fiets
De Zuiderzee Klassieker is de sportieve fietsuitdaging van de Maag Lever Darm Stichting voor de geoefende en minder geoefende fietser. De Zuiderzee Klassieker start en finisht in Amersfoort, thuishaven van de Maag Lever Darm Stichting en het middelpunt van Nederland. Net als voorgaande jaren biedt de tocht ook dit jaar vier afstanden: 50km, 80km, 120km en 180km. Tussendoor zijn diverse rustposten en is er de mogelijkheid om met Uytdehaage in gesprek te gaan. Voor meer informatie over de missie en het werk van de Maag Lever Darm Stichting www.mlds.nl.

Uit de krant