Afbeelding
Foto: Ron Machielse

Team Wies ter Weijden winnaar Dag van het Werkpaard Blaricum

Cultureel

BLARICUM - Glunderend van oor tot oor nam Wies ter Weijden zondagmiddag 25 september maar liefst twee bokalen in ontvangst: die voor het best ploegende team en de trofee voor het algemeen klassement. 

“Ik heb dit jaar afscheid moeten nemen van mijn paarden”, vertelt de trotse teamcaptain. “Ze zijn naar Theo en dochter Maaike Wiggerts verhuisd. Zo’n beetje onder voorwaarde dat wij met elkaar zouden blijven meedoen aan de Dag van het Werkpaard als team Wies ter Weijden.”

Geen windeieren
Dat heeft Wies, deelnemer van het eerste uur, geen windeieren gelegd. “Mijn voormalige paard Loek en Theo’s paard Lady lopen pas sinds dit jaar samen voor de kar. Theo heeft ook met dit tweespan geploegd, en het onderdeel boerenerf afgelegd. Helaas kon het boomslepen niet met een tweespan, dat paste niet in het parcours. Het boomslepen heeft Theo met Loek gedaan. Het is echt ongelooflijk hoe Theo de paarden beleert.“

Uniek
De Blaricumse wedstrijd is uniek in Nederland, en misschien wel in de hele wereld. Er wordt een ongekend beroep gedaan op de samenwerking tussen mens, paard, kar, boom en ploeg. Een stukje vooruit rijden door het hek, zachtjes door de greppel anders verlies je te veel water, achteruit de schuur in, tien seconden stilstaan omdat de boer naar de plee moet. Daarnaast moeten de hulpboeren aan de slag met melken, vogelverschrikkers bouwen en dorsen.

Ongekend
Werkpaardbestuurder Nico de Jong heeft een geweldige dag beleefd. “Ik ben op heel veel boerendagen in Nederland geweest, maar zoals het hier gaat, zie je het nergens. Hier verdiepen de deelnemers zich in de historie en spelen het na, vaak met een komische noot. Ze kunnen allemaal toneelspelen! En toch is iedereen zichzelf. En dan veilingmeester Gerard Loman. Het is ongekend hoe hij de toch oude zooi aan de man brengt!”

Ook loco-burgemeester Annamarie Kennis straalde. “Wat een fantastische sfeer. En wat een saamhorigheid. Hele families worden ingezet, vanaf een jaar of drie tot dik in de tachtig. Dit is zoiets unieks, dit hebben ze nergens! Oude ambachten zie je nog wel eens ergens, maar niet in combinatie met de Werkpaard-wedstrijd en de andere activiteiten. Er zijn zoveel mensen die hier van genieten. Ik heb mensen uit alle delen van ons dorp gezien. Dit was een feest voor heel Blaricum.”

Uitslag wedstrijd:

1 Wies ter Weijden
2 Joost Zwanikken
3 Team Laren
4 Waarlé-Makker
5 Eline Geurts
6 Team Otten
7 Bud de Gooijer

Ploegbokaal: 
1 Wies ter Weijden
2 Joost Zwanikken

Uit de krant