De menwedstrijd van vorig jaar op 't Harde
De menwedstrijd van vorig jaar op 't Harde

Menwedstrijd Stad en Lande belooft weer veel spektakel

Algemeen

BLARICUM - Zaterdag 7 juni lopen er weer zeker vijftig aanspanningen door Blaricum, Eemnes en Laren. Het is een van de onderdelen van de traditionele menwedstrijden van Stad en Lande Ruiters op en dus ook rond 't Harde.

De paarden met rijtuigen komen uit heel het land naar Blarcium voor de menwedstrijden. "Ze komen graag hier naartoe", zegt Marianne Bollebakker van Stad en Lande. "Blaricum is eigenlijk de enige plek in deze regio waar dit soort gecombineerde wedstrijden plaatsvindt", laat ze weten. De menwedstrijd bestaat uit drie onderdelen: dressuur, vaardigheid en de marathon.

Cor Vos wisselbeker
Het laatste onderdeel is een wegtraject door Blaricum, Eemnes en Laren met zes spectaculaire hindernissen: drie op 't Harde en drie in het bos bij de Woensberg. De menners moeten de tocht door de dorpen binnen een bepaalde tijd afwerken, maar toch is het geen snelheidswedstrijd, legt Marianne Bollebakker uit. "Ze mogen niet te laat, maar ook niet te vroeg arriveren." De deelnemers zijn verdeeld in diverse categorieën, van enkelspan tot vierspanpaard. Dezelfde categorieën zijn er ook voor de pony's. De punten die de aanspanningen in de BEL-dorpen verdienen tellen mee in de voorronde van het Nederlands Kampioenschap. Aan de combinatie met het beste resultaat over de drie onderdelen wordt de Cor Vos wisselbeker uitgereikt. Cor Vos stond aan de basis van de mensport in 't Gooi en sinds 1997 wordt er in Blaricum gestreden om de wisselbeker die aan deze markante dorpsgenoot herinnert.

De menwedstrijd begint om 9.00 uur en duurt de hele dag. Stad en Lande hoopt dat paardenliefhebbers uit heel de regio komen kijken op en rond 't Harde aan de Meentzoom, want er valt veel voor ze te genieten. Er wordt veel spektakel verwacht. De toegang is gratis.

Uit de krant