De Brink op 28 juli 2014
De Brink op 28 juli 2014

Laren wil paal en perk stellen aan regenafvoer via dorpsriool

Algemeen

LAREN - Bewoners, instellingen en bedrijven in Laren moeten regenwater op eigen terrein opvangen. Regenpijpen en andere afwateringen laten uitkomen op het (gemengde) riool is er dan niet meer bij. Die keuze maakt B en W in een voorstel aan de gemeenteraad.

Deze verplichting moet grote wateroverlast zoals op 28 juli 2014 voorkomen. Op die maandag viel in één uur bijna net zo veel water als gemiddeld in een hele maand (58 mm). Straten stonden blank en het overtollige water stroomde binnen bij een aantal woningen, scholen, winkels en bedrijven met soms grote schade tot gevolg.

Actieplan
Wethouder Ton Stam komt nu namens het college met een beleids- en actieplan Wateroverlast. Het college spreekt haar voorkeur uit voor het pakket aan maatregelen dat naar haar overtuiging een goede balans is tussen de verantwoordelijkheid van de gemeente en de eigenaren van percelen. Als de gemeenteraad daarin meegaat, betekent het dat regenwater op eigen terrein moet worden opgevangen. De gemeente zal daarbij faciliterend optreden.

Gooiergracht
Een aantal andere maatregelen uit het voorkeursscenario: het aanleggen van grote waterbergingen onder de straat (om watermassa's tijdelijk op te slaan), het versneld afkoppelen van de Kerklaan en De Pijl (om opdruk te voorkomen), het vergroten van rioolbuizen op een aantal plaatsen en het verbeteren van de doorstroming van de Gooiergracht.

Behandeling
Het plan is dinsdag besproken tijdens een informatieavond met de bewoners. Op 19 mei wordt het besproken in de raadscommissie, op 27 mei in de gemeenteraad.

Uit de krant