Wordt het dan toch een vrije busbaan, zoals deze impressie van de Stroomzijde?
Wordt het dan toch een vrije busbaan, zoals deze impressie van de Stroomzijde?

Meerijvarianten HOV voldoen niet aan de eisen

Algemeen

BEL - De meerijvarianten van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) voldoen niet aan de eisen. Dat meldt de provincie in een persbericht waarin zij Huizen oproept om terug te keren naar de oorspronkelijke afspraken.

Naar de meerijvarianten over 't Merk en De Meent werd op verzoek van de gemeente Huizen en Blaricum nog aanvullend onderzoek gedaan. Hierover stelde het college in een brief vragen aan de provincie (zie artikel HuizerNieuws).

Vrije busbanen
In reactie op de brief laat de provincie nu weten dat het noodzakelijk is om de vrije busbanen aan te leggen om aan de R-netnormen te voldoen. Dat zou uit het gezamenlijke onderzoek blijken. Dit onderzoek is overigens nog niet openbaar.

De gemeente Huizen stelde de vragen al in juli en stuurde onlangs nogmaals een brief met gerichte vragen. De antwoorden hierop zijn nu bekend, laat de Huizer wethouder Gerrit Pas weten.

Standpunt Huizen
Tevens laat hij weten dat de antwoorden op deze vragen nu binnen zijn en dat deze serieus bestudeerd zullen worden. Dit zal volgens hem leiden tot een standpunt van het college.

"Wij verwachten hiervoor maximaal drie weken nodig te hebben. Dit zal moeten leiden tot een voorstel aan de gemeenteraad over het standpunt van de gemeente Huizen."

Hij meldt nogmaals dat Huizen zich steeds op het standpunt heeft gesteld dat zij voorstander is van Hoogwaardig Openbaar Vervoer in het Gooi.

"Nu zullen we ons op basis van alle onderzoeken en de resultaten daarvan beraden op de keuze voor het definitieve tracé in Huizen."

Voortvarend
De provincie wil dat er nu schot in de zaak komt en dat de gemeente Huizen een en ander voortvarend ter hand neemt. "Op het tracédeel Huizen-Blaricum is sinds begin 2014 inhoudelijk geen voortgang geboekt", staat in het bericht.

"De provincie Noord-Holland vindt dat dat moet veranderen. Ook de overige projectpartners, de gemeenten Hilversum, Laren en Eemnes, willen dat de gemeente Huizen vaart maakt."

Uit de krant