Als de meerijvariant over de Meent geoptimaliseerd wordt, voldoet deze wel aan de R-netnormen en is deze voor de provincie bespreekbaar.
Als de meerijvariant over de Meent geoptimaliseerd wordt, voldoet deze wel aan de R-netnormen en is deze voor de provincie bespreekbaar.

Misschien toch meerijden met snelle bus over de Meent

Algemeen

BLARICUM - Een optimalisatie van de meerijvariant van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer over de Meent is een optie die de provincie openhoudt, mits voldaan wordt aan de R-netnormen.

Het is de opening die geboden wordt in het persbericht dat de provincie gisteren stuurde en waarin het meldde dat uit de gezamenlijke onderzoeken blijkt dat geen van de meerijvarianten zoals ze er nu liggen voldoen aan deze normen.

Interessante zin
"Dat vind ik een interessante zin", zegt wethouder Liesbeth Boersen uit Blaricum, die zelf ook via het persbericht op de hoogte werd gebracht van de wens van de provincie om vaart achter het proces te zetten.

De onderzoeken zijn nog niet openbaar, maar zijn al wel onder geheimhouding naar de raadsleden gestuurd in Blaricum. "Er zijn ook al vragen gesteld en het college beraadt zich er nu op wat we met die vragen gaan doen", legt Boersen uit.

"We moeten kijken of we deze vragen schriftelijk gaan beantwoorden of mondeling. Ook heeft het college inmiddels een brief van de provincie gekregen die we door gaan lezen en bespreken."

Meerijvariant 't Merk
De Blaricumse wethouder legt uit dat in het coalitieconvenant als eerste staat dat Blaricum Hoogwaardig Openbaar Vervoer wil realiseren. "Als tweede staat er dat we een vrije busbaan afwijzen. Als derde kiezen we voor de meerijvariant over 't Merk."

Nu deze laatste optie eigenlijk door de onderzoeken uit beeld dreigt te verdwijnen, ziet Boersen wel een opening in de meerijvariant over de Meent. "Als je punt 1 en 2 wil realiseren, namelijk HOV en geen vrije busbaan, moet je misschien kiezen voor the next best thing."

Optie
Het college van Blaricum zal nu samen met de raad gaan bekijken hoe nu verder wordt gegaan met de snelle busverbinding. "Het is uiteindelijk aan de raad om te beslissen of de optie van de provincie, een geoptimaliseerde meerijvariant over de Meent, ook een optie is voor Blaricum."

Boersen hoopt dat Huizen ook eventueel open zal staan voor deze variant, als Blaricum hier voor zou kiezen. "We waren niet op de hoogte van de vragen die zij nog gingen stellen. De gemeente Huizen heeft ons daar niet over ingelicht."

Uit de krant