Een uitsnede uit een werk van Jaap Weijand, geschonken door Renée Smithuis.
Een uitsnede uit een werk van Jaap Weijand, geschonken door Renée Smithuis.

Nieuwe tentoonstellingen van start in Singer Laren

Algemeen

LAREN - Het theater mag dan wel binnenkort gesloopt worden en opnieuw gebouwd, het museum blijft te allen tijde open. "En daar zullen ook theatervoorstellingen plaatsvinden", benadrukt algemeen directeur Evert van Os. Nu Salon Residence is afgebroken worden de zalen ingericht voor twee nieuwe tentoonstellingen die vanaf vandaag, zaterdag 19 september, te zien zijn.

Het gaat om de tentoonstelling 'de Bergense School, de eerste Hollandse expressionisten' die tot en met 29 november te zien is en om 'Singer Highlights' die tot en met 17 januari te bezichtigen is.

Liefde
"Het was liefde op het eerste gezicht", aldus Renée Smithuis, van wie Singer Laren een groot deel van haar verzameling Bergense School en verwante Nederlandse expressionisten geschonken kreeg.

"Op een dag kwamen we bij vrienden op bezoek die totaal ander werk aan de muren hadden hangen: grote donkere stillevens en sombere landschappen. Ze waren met kracht en een enorme vitaliteit geschilderd in diepe aardtonen en ze waren in grote vlakken opgezet. Je kon de penseelstreken zien. Brutale schilderijen vond ik het en ik viel er geheel voor." Die liefde wil het museum graag met zijn bezoekers delen.

Singer Highlights
Daarnaast is er in de tentoonstelling 'Singer Highlights' werk te zien van kunstenaars, waaronder schilders als Anton Mauve en Martin Borgord, die een belangrijke rol speelden in het leven van William en Anna Singer, die Singer Laren als hun erfenis achterlieten.

Beide tentoonstellingen zijn aanleiding voor een bijbehorende publicatie. Ook zijn er lezingen rondom de tentoonstellingen. Zie hiervoor de website van Singer Laren.

Uit de krant