Links interim-voorzitter Elbert Roest en rentmeester Bert van der Molen van het GNR.
Links interim-voorzitter Elbert Roest en rentmeester Bert van der Molen van het GNR.

GNR: samenwerking met regio en gemeenten primair verantwoordelijk

Algemeen

LAREN/BLARICUM - Het Goois Natuurreservaat (GNR) heeft vandaag bekendgemaakt te willen gaan samenwerken met de Regio Gooi & Vechtstreek in plaats van het PWN. Een aantal kantoortaken zou aan het regiokantoor kunnen worden uitbesteed.

Te denken valt dan aan personeelszaken, juridische zaken en zaken op ICT-gebied. In principe blijft het personeel in dienst van het GNR is nu de visie, en doordat deze taken worden uitbesteed kan het GNR zich meer richten op het uitdragen van het werk van de organisatie naar buiten toe.

Gemeenten
"Daarnaast zijn de gemeenten primair eigenaar van de gronden en daarmee verantwoordelijk voor het GNR", aldus interim-voorzitter van het GNR Elbert Roest. De gemeenten Hilversum, Bussum, Naarden, Laren, Blaricum en Huizen leveren nu nog leden aan het algemeen bestuur, maar als het aan het GNR ligt straks in een raad van toezicht.

Het bestuur zou in handen moeten komen van een onafhankelijke voorzitter en deskundigen op onder andere het gebied van natuurbeheer. De politieke invloed wordt dan wel minder vanuit de gemeenten, maar die kunnen via hun wethouders in de raad van toezicht wel besluiten over waar het geld ingezet kan worden in de begroting.

Versterking
Het GNR reageert hiermee op het rapport dat Pieter Winsemius op verzoek van de organisatie schreef. Hierin werd eind mei inzichtelijk gemaakt in welke richtingen een versterking van het GNR gezocht kon worden.

Dit naar aanleiding van maatschappelijk ongenoegen over een eventuele samenwerking met het provinciaal waterleidingbedrijf PWN. Het GNR wilde daar het personeel onderbrengen, waardoor er bij diverse mensen in de regio het gevoel bestond dat er meer sprake was van een fusie en een verlies van zelfstandigheid van het GNR.

Tegenreactie
Als tegenreactie werd onder andere de Vrienden van het GNR opgericht die een campagne begonnen om deze samenwerking tegen te houden. Het GNR deed vervolgens een stap terug en liet Winsemius mogelijkheden onderzoeken die wel op draagvlak zouden kunnen rekenen.

Het plan van het GNR moet nog aan de raden en Provinciale Staten worden voorgelegd. Ook moet nog met de Regio Gooi & Vechtstreek gesproken worden over de mogelijkheden. "Maar als het besluit genomen is, kunnen we snel aan de slag met een bestuur en alle veranderingen", stelt Roest. Dit zal dan rond februari 2016 zijn, verwacht men.

Prijskaartje
Aan de hele verandering hangt wel een prijskaartje en de gemeenten zal gevraagd worden om 1 euro per inwoner ter beschikking te stellen hiervoor en dat drie jaar lang. Dat zal rond de 175.000 euro per jaar opleveren.

"We kunnen hiermee wel meteen de hele organisatie toekomstbestendig maken. Wat dat betreft is het een unieke kans. Het GNR is natuurlijk ruim 80 jaar geleden opgericht en die organisatievorm voldoet in deze tijd gewoon niet meer", aldus Roest.

Uit de krant