Ama Kaag toont in haar atelier in het Rosa Spier Huis een foto die ze maakte in het Brinkhuis. Op de achtergrond het portret van Anton Corbijn aan de muur.
Ama Kaag toont in haar atelier in het Rosa Spier Huis een foto die ze maakte in het Brinkhuis. Op de achtergrond het portret van Anton Corbijn aan de muur.

Ama Kaag: 'Het gaat om hoe je kijkt en wat je ziet'

Algemeen

LAREN - Ama Kaag (85) woont sinds 2,5 jaar in het Rosa Spier Huis in Laren. Ze is op haar leeftijd nog steeds persfotograaf en op alle belangrijke evenementen in Laren is ze dan ook te zien met haar kleine cameraatje.

Haar liefde voor de camera begon al als klein meisje. "Ik keek bij familiefoto's altijd naar de fotograaf", vertelt ze. Fotografie is niet iets wat zij heeft opgezocht. "Het heeft mij gevonden."

Natuurtalent
Het resulteerde in meerdere tentoonstellingen en twee boekjes met een overzicht van haar werk. Ama is een zogeheten natuurtalent. "Ik heb er geen opleiding voor gevolgd."

In het Rosa Spier Huis beschikt Ama ook over een atelier. De hoge ruimte staat vol met artistieke werken van haar hand en boeken van onder andere mensen die ze op de foto zette, zoals Armando, waar ze een bijzondere band mee kreeg.

Naast fotografie kan Ama ook verdienstelijk beeldhouwen en blijkt ze ook nog goed te kunnen tekenen. Aan de wand hangt onder andere een groot portret dat ze maakte van fotograaf Anton Corbijn.

Persfotograaf
"Toen zijn tentoonstelling in Groningen werd geopend, was ik niet uitgenodigd. Toen heb ik de museumdirecteur gebeld en gezegd dat ik persfotograaf was en graag een accreditatie wilde", zegt ze lachend.

"Je foto hoeft niet in de krant te staan om persfotograaf te zijn, maar je komt er wel overal mee binnen en kunt dan prachtige portretten maken. Ik heb daar het bewuste portret van Anton Corbijn gemaakt."

Ze is nog steeds persfotograaf. "En als iemand zegt 'dat is jouw hobby', dan word ik giftig. Ik ben lid van PANL (Photographers Association of The Netherlands) en World Press Photo."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant