Het gemeentebestuur onder toeziend oog van burgemeester Klarenbeek (1922-1946), de langstzittende in Blaricum. Foto: Historische Kring Blaricum
Het gemeentebestuur onder toeziend oog van burgemeester Klarenbeek (1922-1946), de langstzittende in Blaricum. Foto: Historische Kring Blaricum

Blaricum viert 200-jarig bestaan

Algemeen

BLARICUM - "Ik hoor het je al denken", zegt Frans Ruijter. "Blaricum bestaat toch veel langer dan 200 jaar? En dat klopt! Al vanaf eind 900 kom je Blarichem, Blarich en Blarhem al tegen."

"Zolang de Erfgooiers bestaan, bestaat Blaricum. Alleen waren we nog geen zelfstandige gemeente. Pas toen Nederland een koninkrijk werd, 200 jaar geleden, kreeg Blaricum het recht op een eigen burgemeester en een eigen bestuur."

Feestweek
Om te vieren dat Blaricum 200 jaar een zelfstandige gemeente is, wordt er vanaf vrijdag 11 tot en met woensdag 16 december een speciale feestweek gehouden met een programma voor alle inwoners.

Frans is door het huidige gemeentebestuur gevraagd om dit programma te coördineren. "Daar heb ik wel even over moeten nadenken, want het is toch niet niks om dat te doen en ik moest dat thuis ook even overleggen."

Aanpoten
Hij wist het eigenlijk al sinds de kermisweek, maar pas daarna nam hij de beslissing om het echt op te pakken en dat was aanpoten. "Het is een korte periode van voorbereiding waarin veel moet gebeuren. We hebben net pas een klap op het programma gegeven. Er waren in het begin allemaal wilde ideeën en dat moest gestroomlijnd worden."

Nu is er een programma met voor iedere doelgroep wat. Voor ouderen, jongeren en alles ertussenin. "Wie nog wat wil organiseren is welkom, maar dan moet de activiteit ook gefinancierd worden door de organisatoren. Het geld is op."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant