Naast de noodopvang van vluchtelingen op Crailo wil Laren ook kijken wat het voor statushouders kan doen.
Naast de noodopvang van vluchtelingen op Crailo wil Laren ook kijken wat het voor statushouders kan doen.

Opvang statushouders in Janshuis onuitvoerbaar

Algemeen

LAREN - 'Het opnieuw in gebruik nemen van het Janshuis is weliswaar een mogelijkheid, maar helpt de gemeente niet bij de invulling van de taakstelling. Het is slechts een tijdelijke oplossing die in het bijzonder helpt om de druk bij het COA te verlichten', is de conclusie van het onderzoek naar het huisvesten van statushouders in het pand van Tergooi.

De gemeenteraad had op 28 oktober een motie ingediend om te kijken of het mogelijk was om op deze manier versneld statushouders te kunnen plaatsen in de gemeente, zonder consequenties voor deze taakstelling.

Fikse investering
Op zich is het mogelijk om per verdieping tien mensen te huisvesten in het pand. Hiervoor moet echter een fikse investering worden gedaan. In totaal zouden de kosten voor Laren voor een jaar 480.000 euro zijn, na aftrek van de vergoeding van het Rijk.

Tergooi stelt de locatie maar een jaar beschikbaar en daarom zal direct na plaatsing van statushouders in het Janshuis al gekeken moeten worden naar definitieve huisvesting in Laren. De beide woningbouwverenigingen zien dat als een onmogelijke taak, gezien het feit dat de druk op de woningmarkt nu al groot is.

Huurbescherming
De statushouders die in het pand zouden worden gevestigd, kunnen niet meer terug naar een asielzoekerscentrum als de huur wordt opgezegd. Zij vallen dan onder de huurbescherming en hebben daarom recht op vervangende huisvesting.

Het college komt naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek tot de conclusie 'dat de motie weliswaar sympathieke van aard is, maar in de praktijk onuitvoerbaar'.

Uit de krant