Gerard Wortel aan de keukentafel met zijn boek 'Heimwee naar Eemnes'.
Gerard Wortel aan de keukentafel met zijn boek 'Heimwee naar Eemnes'.

Gerard Wortel: 'Als dorpsdichter ben ik gemeengoed geworden'

Algemeen

EEMNES - 'Heimwee naar Eemnes' is het eerste boek met cd van Gerard Wortel. In 43 gedichten geeft de dorpsdichter van Eemnes zijn ironische visie op het dorp aan de hand van evenementen, gebeurtenissen, maar vooral zijn eigen beleving.

"Ik ken Eemnes en de Eemnessers goed en soms zie ik iets te veel poeha. Met mijn gedichten zet ik iedereen weer even met beide benen op de grond."

Gedichten
"Het boek is een bundeling van alle gedichten die ik in de twee jaar dat ik dorpsdichter ben heb geschreven en gaat zeker niet alleen over het verleden", zegt Wortel.

"'Heimwee naar Eemnes' is een van de gedichtjes die in het boek staan, maar het boek gaat ook over het dorp van nu, over de kwetterende spandoeken op de koeienrotonde, over kunstgras in een polderdorp en natuurlijk over de schitterende omgeving."

Nostalgie
Hoewel de geboren en getogen Eemnesser soms met nostalgie terugkijkt op het dorp uit zijn jeugd, wil hij dit sentiment zeker niet overdrijven.

"Ik heb een aantal jaar in Kameroen gewerkt; de wereld is groter dan de engheid van een dorp. Ik gebruik de lokale situatie om mezelf en de anderen in de breedte te kunnen beschouwen."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant