Fractie-Van den Berg met links Willem van den Berg en rechts Paul Sprey.
Fractie-Van den Berg met links Willem van den Berg en rechts Paul Sprey.

Bewogen politiek jaar Van den Berg en Sprey

Algemeen

EEMNES - Dat alles in de politiek mogelijk is, laat de situatie in Eemnes dit jaar wel zien.

De leden van de fractie-Van den Berg, Willem van den Berg en Paul Sprey, worstelden in het begin van het jaar nog met de VVD waar zij toen lid van waren. Nu zitten ze in hun eigen fractie en maken sinds kort deel uit van de coalitie, omdat die het vertrouwen in de VVD opzegde.

Zoetman
Reden voor de breuk in de coalitie was het functioneren van wethouder Herman Zoetman. Hij zou niet voldoende communiceren met onder andere bewoners en struikelde onder meer op zijn afhandeling van de plannen voor de haltes voor het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV).

Van den Berg en Sprey hadden zelf al begin dit jaar het vertrouwen in toen nog hun eigen wethouder opgezegd. Uiteindelijk bleef Zoetman zitten als wethouder en werd eerst Van den Berg begin april uit de fractie van de VVD gezet en koos Sprey er zelf eind juni voor dit te doen.

HOV-haltes
Ook toen ging het over de HOV-haltes. Sprey had samen met Van den Berg een variant ingediend voor de westelijke halte die door bewoners werd gedragen en hoopte dat de coalitie zijn voorkeur voor deze variant zou uitspreken. Hij kwam van een koude kermis thuis, want dit gebeurde niet en hij werd zelfs beticht van belangenverstrengeling.

"In de VVD was geen sprake van dualisme. De koers van de wethouder werd gevaren en hij was in dit geval erg gefocust op de Haarlemmermeervarianten van de haltes", zegt Van den Berg.

Coalitieprogramma
Nu de heren zijn gevraagd om deel te nemen aan de coalitie hebben zij als aanvulling op het coalitieprogramma wel laten opnemen dat de voorkeur uitgaat naar deze varianten. "Ze worden wel nog allemaal goed gevisualiseerd, zodat de raad er een besluit over kan nemen."

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 23:33
Afbeelding
Karter Coen Doorn wint koningsklasse NK Sport 1 jul, 18:30
Afbeelding
Klaas Gubbels ontvangt Singerprijs 2022 Cultureel 1 jul, 15:32
Afbeelding
“De huis-aan-huiskrant is een onmisbare informatiebron” Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Concert beiaardier en organist in Johanneskerk Laren Cultureel 1 jul, 07:44
Afbeelding
Steeds meer meldingen van sloopplant Japanse duizendknoop Natuur en Milieu 30 jun, 17:38
Afbeelding
Lezing door journalist en rasverteller Nol van Bennekom Cultureel 30 jun, 14:02

Uit de krant