Afbeelding

'1.066 fijne herinneringen aan kerst'

Algemeen

LAREN - Ina Snaterse kocht haar eerste kerststal van brooddeeg toen de kinderen nog jong waren. Inmiddels zijn zij vijftigers en is de verzameling kerstgroepen uitgebreid naar ruim duizend stuks.

Echtgenoot Aat Snaterse houdt de documentatie van de verzameling bij, maar de vraag is of dat nodig is, want de enthousiaste verzamelaarster heeft bij elke stal wel een mooie anekdote of herinnering. "Ik heb zo 1.066 fijne herinneringen aan kerst."

Hervormd
"Van huis uit ben ik hervormd opgevoed," vertelt Ina Snaterse, ''en we hadden dan wel een boom, maar geen kerststal zoals onze katholieke buren.

Als kind vond ik dat al jammer, want ik had een zwak voor dat stalletje. Zodra ik zelf jonge kinderen had, heb ik mijn eerste kerstgroep gekocht."

Moderne groepen
Daarna is het snel gegaan en kwam de ene na de andere stal in huize Snaterse. "In het begin verzamelde ik alleen traditionele kerststallen, maar later kwamen hier meer moderne groepen bij."

Snaterse was zelfs zo enthousiast over haar hobby dat ze in 1993 samen met twee andere verzamelaars besloot om de vereniging Vrienden van de Kerstgroep op te richten, die inmiddels landelijk ruim 160 leden heeft.

Zomer
"Vergeleken met verenigingen in landen als Duitsland en Oostenrijk zijn we klein", vervolgt de Larense. "Maar we komen toch zo drie keer per jaar bijeen, ook in de zomer."

Lachend: "Zomer of winter, dat maakt mij niet veel uit. Ik heb wel eens op een snikhete zomerdag een kerstgroep gekocht. Andere mensen zien zo'n stal niet eens staan, maar ik heb er inmiddels een derde zintuig voor ontwikkeld."

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 23:33
Afbeelding
Karter Coen Doorn wint koningsklasse NK Sport 1 jul, 18:30
Afbeelding
Klaas Gubbels ontvangt Singerprijs 2022 Cultureel 1 jul, 15:32
Afbeelding
“De huis-aan-huiskrant is een onmisbare informatiebron” Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Concert beiaardier en organist in Johanneskerk Laren Cultureel 1 jul, 07:44
Afbeelding
Steeds meer meldingen van sloopplant Japanse duizendknoop Natuur en Milieu 30 jun, 17:38
Afbeelding
Lezing door journalist en rasverteller Nol van Bennekom Cultureel 30 jun, 14:02

Uit de krant