Van links naar rechts: moeder Raha met dochter Doe, Ghada en Fayza - allen vluchtelingen uit Syrië - en een vrijwilliger die soep aanbiedt.
Van links naar rechts: moeder Raha met dochter Doe, Ghada en Fayza - allen vluchtelingen uit Syrië - en een vrijwilliger die soep aanbiedt.

Vluchtelingen genieten van lunch in spiegeltent

Algemeen

BLARICUM - De gemeente Blaricum bestond 200 jaar als zelfstandige gemeente. Dat werd uitgebreid gevierd in een spiegeltent op het Oranjeweitje aan de Torenlaan. In de drukke agenda van die week was ook nog een moment gevonden om voor de vluchtelingen uit Crailo een lunch te organiseren.

Zestig van hen grepen de uitnodiging aan en kwamen lunchen. Zij werden verwelkomd door burgemeester Joan de Zwart-Bloch. Onder hen Ghada, Noor, moeder Fayza met dochter Fateh en moeder Raha met dochter Doe. Allen vluchtelingen uit Syrië.

Lerares
Ghada is lerares Engels en Arabisch en kan als enige Engels van het groepje en daardoor communiceren met de Nederlanders. Ze vertaalt graag voor de anderen.

Zelf komt ze uit Aleppo. Ze is zestig. Twee van haar zoons wonen al in Nederland in Maastricht en ze hoopt dat ze op termijn daar ook naartoe kan. "Ze hebben beiden een gezin, dus ik wil wel dicht bij ze wonen, maar niet bij ze in huis."

Verwoest
Ze heeft nog broers en zusters in Syrië wonen en een dochter. Verwacht ze nog terug te gaan naar Syrië? "Nee", zegt ze resoluut. "Er is daar niets meer. De huizen zijn verwoest, er is geen electriciteit, geen water, alles is heel duur geworden en er is geen werk. Ik zou niet weten hoe ik daar nog kan leven. Hoe moet dat?"

De meesten zijn met hun mannen hier gekomen, die een zitje verderop zitten. Behalve Noor. Ze komt als enige uit Damascus, de rest van de dames komt allemaal uit Aleppo. Haar man is nog in Syrië met een dochter en een zieke zoon.

Gevaarlijk
"Ze huilt elke nacht", vertelt Ghada. "Het is daar altijd gevaarlijk. Er wordt nog steeds gebombardeerd. Noor hoopt dat haar man met haar dochter en zoon ook naar Nederland zal kunnen vluchten."

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 23:33
Afbeelding
Karter Coen Doorn wint koningsklasse NK Sport 1 jul, 18:30
Afbeelding
Klaas Gubbels ontvangt Singerprijs 2022 Cultureel 1 jul, 15:32
Afbeelding
“De huis-aan-huiskrant is een onmisbare informatiebron” Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Concert beiaardier en organist in Johanneskerk Laren Cultureel 1 jul, 07:44
Afbeelding
Steeds meer meldingen van sloopplant Japanse duizendknoop Natuur en Milieu 30 jun, 17:38
Afbeelding
Lezing door journalist en rasverteller Nol van Bennekom Cultureel 30 jun, 14:02

Uit de krant