Dirigent Jan Stulen.
Dirigent Jan Stulen.

Kaartverkoop Matthäus Passion gestart

Algemeen

LAREN - De kaartverkoop voor de Matthäus Passion in de Sint Jansbasiliek op Palmzondag 20 maart om 15.00 uur is begonnen. Vanwege het 10-jarig bestaan heeft de Stichting Laren Klassiek voor een zeer unieke uitvoering gezorgd.

Het meesterwerk van Johann Sebastian Bach zal niet worden uitgevoerd in een adaptatie van de Duitse componist Felix Mendelssohn, maar in een orkestratie van zijn landgenoot Robert Franz.

Ook Franz trachtte rond 1860 met de ter beschikking staande middelen van zijn tijd de Matthäus Passion 'in de geest' van de grote componist te herleiden. Hij veranderde geen noot aan Bachs muziek.

Voor het eerst
De Nederlandse dirigent Jan Stulen kreeg het orkestratie-materiaal van Robert Franz, dat decennialang niet te vinden was, in handen.

Ook ontdekte hij dat de vermaarde dirigent Willem Mengelberg de 'Franz-versie' gebruikte toen hij in 1899 de Matthäus Passion voor het eerst uitvoerde in Amsterdam. Deze Franz-versie zal nu in Nederland voor het eerst worden uitgevoerd.

Jan Stulen
De uitvoerenden zijn: Jan Stulen-dirigent, Bernard Loonen-Evangelist, Marco Bakker-Christus, Renate Arends-sopraan, Claudia Heuel-alt, Harry van Berne-tenor, Georg Gädker-bas. Verder werken mee Camerata Particolare, Jaap Dieleman-pianoforte, Wiebe Kooymans-orgel, het Holland Concert Koor en Koorschool Midden-Gelderland.

De uitvoering wordt via een camera geregistreerd en op grote lcd-schermen geprojecteerd. Kaarten kosten 59,50 euro (1e rang) en 49,50 euro (2e rang), inclusief programmaboekje, pauzedrankje en 2,50 euro administratiekosten. Bestellen via larenklassiek.nl of Nationale Theaterkassa.

Uit de krant